Dennis Parnell Sullivan – 2022 Abel Prize laureate. Copyright holder: John Griffin/Stony Brook University/ Abel Prize

Наградата, считана за равностойна на Нобеловата, бе присъдена на 81-годишния професор Денис П. Съливан от Университета Стони Брук, Ню Йорк.

В своето изявление Норвежката академия на науките и литературата – организацията, която присъжда наградата, изтъква, че проф. Съливан е отличен „за неговия новаторски принос към топологията в най-широкия ѝ смисъл, и по-специално нейните алгебрични, геометрични и динамични аспекти“.

Топологията е наука за изучаване на пространството  и формите и голяма част от научната работа на проф. Съливан е свързана с изучаване на многообразията – многомерния аналог на двумерните повърхнини. Въпреки своята абстрактност, някои от последните му изследвания на флуидни потоци и турбуленция биха могли да допринесат за разбирането на пътищата на ураганите, разпръскването на замърсители във въздуха и завихрянето на въздуха зад крилата на самолета.

Както е известно, Нобелова награда по математика не съществува, в продължение на десетилетия сред най-престижните награди по математика е Фийлдсовият медал, присъждан на всеки четири години на най-успешните математици на възраст до 40 години.

Абеловата награда се присъжда всяка година от Норвежката академия на науките и литературата за изключителни постижения в областта на математиката. Наградата се придружава от чек на стойност 7.5 млн. крони (886 000 щатски долара). Наградата е учредена от правителството на Норвегия през 2002 г., по повод отбелязването на 200-годишнината от рождението на един от най-великите математици – норвежеца Нилс Хенрик Абел (1802-1829). Въз основа на откритие на френския математик Огюстен Луи Коши, Абел развива теорията за сходимост на степенните редове и първи изследва напълно сходимостта на биноминалния ред. Абел поставя също основите на теорията на интегралните уравнения.

За първи път Абеловата награда е връчена през 2003 г. като номинациите се разглеждат от авторитетно 5-членно международно жури, препоръчано от Международния математически съюз и Европейското математическо общество.

Сред лауреатите на наградата са Андрю Дж. Уайлс, който доказва последната теорема на Ферма и сега е в Оксфордския университет; Джон Ф. Наш младши, по чийто живот е създаден филмът „Красив ум“; и Карън Уленбек, почетен професор в Тексаския университет в Остин, която през 2019 г. стана първата жена, получила Абел.

Един от членовете комисията по присъждането на наградата – Улрике Тилман, математик от Оксфордския университет, споделя в интервю, че предвид „абсолютно фантастичната работа“ на проф. Съливан както в алгебричната топология, така и в динамичните системи, решението на комисията е било взето много лесно.

„Математиката наистина е страст, която предоставя безкраен поток от любопитство и загадки, а аз имах привилегията да прекарвам всеки ден от професионалния си живот в компанията на много талантливи колеги и студенти, които влязоха в заговор с мен да се справим с предизвикателствата, за да можем по-добре да разберем правилата на Вселената. Тази награда е колкото доказателство за тяхната упорита работа и прозрения, толкова и подарък за мен” – споделя проф. Съливан пред сайта на The City University of New York.

Официалната церемония по награждаването на проф. Съливан ще се проведе на 24 май 2022 г. в Осло, Норвегия. Събитието ще бъде стриймвано на живо в The Abel Prize YouTube Channel.

Повече за работата на Денис Съливан може да прочетете тук.