От 27 април до 2 май 2024 г. България е домакин на 41. Балканската олимпиада по математика (Balkan Mathematical Olympiad). Тя ще се проведе в „Св. св. Константин и Елена“ край Варна. Очаква се у нас да пристигнат рекорден брой участници – 137 ученици от 22 държави.

Официалното откриване на Олимпиадата ще се състои на 28 април, неделя, в курорта “Слънчев ден”. Състезателният ден за учениците е 29 април. В рамките на 4 часа и половина всеки ученик решава 4 задачи, което включва по една задача от темите алгебра, комбинаторика, геометрия и теория на числата.

Балканската олимпиада по математика е основана от България, Румъния и Гърция през 1984 г., и се провежда за първи път в Атина. През годините състезанието става все по-популярно и днес е едно от най-престижните международни състезания по математика.

Основни организатори на Балканската олимпиада по математика в България са Министерството на образованието и науката (МОН) и Съюзът на математиците в България (СМБ). Председател на организационния комитет е чл.-кор. Николай Николов, а секретари са проф. Станислав Харизанов и инж. Александър Велинов. Патрон на турнира е кметът на Варна – Благомир Коцев, а за училище-организатор на събитието МОН определи Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.