Световният ден на логиката се провежда за първи път на 14 януари 2019 г. Датата не е избрана случайно, а е свързана с двама от най-великите логици на двадесети век. На 14 януари 1978 г. е починал Курт Гьодел, а на 14 януари 1901 г. е роден Алфред Тарски. На 13 ноември 2019 г. ЮНЕСКО обяви 14 януари за Световен ден на логиката и го включи в своя календар на Международните дни на ЮНЕСКО. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 60 научни форума в 35 страни, а през тази година към момента вече има заявки за 45 научни форума от 27 страни.

Специалистите по логика в БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележат заедно Третия световен ден на логиката. Съвместното заседание на Семинара по алгебра и логика на Института по математика и информатика на БАН, на Семинара по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет и на Семинара по логика на Института по философия и социология на БАН е включено в официалната програма на Третия световен ден на логиката.

На него ще бъдат представени 10 научни доклада от трите институции. Поради многото научни прояви по света, планирани за 14 януари, ръководствата на трите семинара решиха заседанието да се проведе онлайн на 15 януари 2021 година.

Официални гости на откриването на форума са Нейно превъзходителство д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис, посланик на Федеративна република Бразилия в Република България и Република Северна Македония, която като посланик на своята страна в ЮНЕСКО има големи заслуги за включването на Световния ден на логиката в Календара на ЮНЕСКО, зам.-министър на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“. На отриването на следобедното заседание гост ще бъде проф. Жан-Ив Безио, организатор на Първия световен ден на логиката през 2019 г. и главен редактор на списание Logica Universalis.

Събитието ще се проведе посредством платформата Zoom и всеки желаещ може да се присъедини като последва линка:

https://us02web.zoom.us/j/84006543603?pwd=UjVMK0dFaFJwN2t6L1pPR2FhT2o0dz09

Time: Jan 15, 2021 09:30 Sofia
Meeting ID: 840 0654 3603
Passcode: 116245

Програмата на семинара може да се намери тук.

Страницата на официалното Световно откриване на празнуването на 14 януари 2021 е
http://www.logica-universalis.org/wld3

Страницата съдържа и предварително записано видео с приветствието на Нейно превъзходителство Мария Едилеуза Фонтенеле Реис
до световната общност, което всеки може да види на
http://www.logica-universalis.org/wld3-brazilian-unesco-ambassador

Двама от нашите колеги, Александра Соскова и Валентин Горанко, са сред официалните гости на церемонията.

От секция „Алгебра и логика” на ИМИ – БАН
http://www.math.bas.bg/algebra/seminarAiL/