Oт 11 до 22 юли 2024 в Университета в Бат, Великобритания, ще се проведе 65. Международна олимпиада по математика (International Mathematical Olympiad – IMO). За участие в олимпиадата тази година са се класирали над 600 ученици от повече от 110 държави.

Всяка година шестима ученици между 10. и 12. клас биват избирани да представят страната ни на най-престижното математическо състезание в света. Формирането на националния отбор се прави на база резултатите от няколко национални състезания, националния кръг на олимпиадата и финално контролно по правилата на Международната олимпиада по математика.

Тази година националният ни отбор е в състав:

  • Ангел Христов (11. клас, ППМГ Бургас)
  • Биляна Димитрова (12. клас, СМГ)
  • Борис Гачевски (12. клас, СМГ)
  • Веселин Маркович (11. клас, МГ Варна)
  • Виктор Костадинов (12. клас, ПЧМГ
  • Марин Христов (12. клас, СМГ)

Ръководители на националния отбор са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ/ИМИ–БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУБ), наблюдател е Драгомир Грозев (Пловдив). В подбора и подготовката на учениците за националния отбор по математика участват и първата и втората резерва – Илия Василев (11. клас, ПЧМГ) и Андрей Стефанов (9. клас, ПЧМГ).

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 година в Румъния и в това първо нейно издание са участвали седем държави. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 и 1975 България е била домакин, съответно в София и в Бургас.

През 2023 година българските олимпийци завоюваха 6 медала – златен, сребърен и 4 бронзови. Общо досега на Международната олимпиада по математика българските състезатели са спечелили 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови.

Повече за нашите състезатели може да четете на страницата на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.