На 17 февруари 2024 година (събота) ще се проведе ежегодният Панаир на науката и иновациите – Innofair 2024. Конкурсът е организиран от Института по математика и информатика в партньорство с Клуб Млади Таланти, и е част от инициативите, следващи традициите на Програма „Образование с наука“.

Научният панаир цели да открие научни таланти сред младежите на възраст 14-19 години, да съдейства в бъдещото им развитие и да даде международен форум на идеите, откритията и иновациите им.

Конкурсът е отворен за проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, дигиталните изкуства, както и в областта на информационните и комуникационните технологии и математиката.

Целта е да се насърчат:

  • иновативни идеи и разработки, които включват различни научни дисциплини;
  • проекти, които могат да бъдат в полза на опазване на природата и развитието на здравето;
  • подобряване на технологични решения или създаване на нови дигитални решения за актуални обществени предизвикателства.

Както и при предишните издания на Панаира на науката и иновациите, и тази година на него ще бъдат определени българските участници в Regeneron International Science and Engineering Fair 2024 (ISEF) и в Expo Sciences Luxembourg. До пет разработки ще имат възможност да представят България в ISEF и една – в Люксембург.

Журито на Панаира на науката и иновациите 2024 е съставено от учени и експерти от Българската академия на науките и от други организации, които имат опит в работата с ученици. Авторите на най-добрите до 15 разработки ще бъдат поканени за представяне пред жури и публика на 17 февруари 2024 год. и ще бъдат наградени с грамота за отлично представяне. Представянето ще се проведе в София, в зона „Ларго“ на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (намира се под площад „Независимост“).

Срок за подаване на разработките: 4 февруари 2024 г. (неделя).

Формуляр за регистрация попълнете тук: https://forms.gle/mXAKtC8MB5UXhUzg6

За въпроси и контакт с организаторите пишете на: kdelchev@math.bas.bg