На 28 април (събота) ще се проведе поредното издание на онлайн състезанието VIVA Математика с компютър. Това е математическа надпревара за ученици от 3. до 12. клас. Състезанието се провежда в онлайн платформата vivacognita.org.

VIVA Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика, Съюза на математиците в България и VIVACOM. В рамките на платформата се организират онлайн състезания и игри за ученици, а също и обучения за учители по математика, информатика и ИТ.

Състезанието  VIVA Математика с компютър се провежда за четвърта поредна година и традиционно привлича ученици от цялата страна. Първите трима с най-висок резултат във всяка от състезателните групи, печелят атрактивни награди от VIVACOM. Най-добре представилите се получават покана за участие и в т.нар. Присъствен кръг на състезанието, който се провежда през есента в централния офис на VIVACOM в София.

При решаването на задачите по време на състезанието всеки участник може да ползва помощни средства и източници на информация (компютър, интернет, софтуерни системи като GeoGebra, книги, и т.н.)  ̶ както е в реална ситуация при решаване на конкретен проблем от ежедневието. Голяма част от задачите са придружени от файл, който може да улесни изследването и решаването на поставената задача.

Правилата за участие в състезанието, както и задачи за подготовка от предишни негови издания, можете да намерите на адрес http://vivacognita.org/_/viva-math.