На 30 август 2021 г. в хотел „Маринела“ в София се проведе международният форум “Културата и бизнесът заедно в дигиталния свят”, организиран от медия „Стандарт“ и М3 Комюникейшънс Груп. Акцентът на форума бе бъдещето на българското културно-историческо наследство и възможностите за културен туризъм, пречупени през призмата на дигиталния свят.

Гости на форума бяха г- жа Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, Велислав Минеков – министър на културата,  Стела Балтова – министър на туризма, акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, Н.Пр. Закия Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България, проф. Петър Бойваленков – директор на Института по математика и информатика на БАН и др.

В своето приветствие към организаторите и участниците във форума академик Ревалски заяви: „Българската академия на науките е играла ключова роля в това да се опазват и популяризират на чудесата на България чрез най-съвременни дигитални технологии“… „Радвам се, че БАН е желан партньор в тези инициативи и бих искал да ви уверя, че и за напред ще можете да разчитате на нас, не само заради нашия капацитет, но и заради това, за което е създадена Академията“.

Във форума участваха представители на бизнеса и неправителствени организации, на университетската и научната общност, архитекти, музейни работници и археолози, кметове и представители на общини с проекти в дигитализацията.

Работата на ИМИ в областта на цифровизацията през последните няколко години бе представена от проф. д-р Десислава Панева-Маринова, която изнесе доклад на тема „Културното наследство в дигиталния свят на новата информационна ера“. В доклада бяха представени и най-новите разработки и проекти на ИМИ-БАН в областта на цифровизацията и цифровото представяне на национално културно наследство.

На церемония по награждаване на млади таланти в областта на изкуството, науката и културата бяха отличени двама възпитаници на Ученическия институт по математика и информатика – Стефан Хаджистойков и Виктор Колев.

Г-жа Славка Бозукова, главен редактор на в. “Стандарт”, се обърна съм наградените и гостите с думите: “Успехът на тези млади таланти се дължи и на техните ръководители, които винаги са с тях. Искам да им благодаря и от името на форума. Това са чл.-кор. Николай Николов, председател на Съюза на математиците в България, проф. Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика към БАН и доц. Атанас Господинов от Института по молекулярна биология.”