Днес Регионалният академичен център – Плевен (РАЦ) и Медицинският университет – Плевен ще открият фотодокументалната изложба „Звънът – миналото среща бъдещето”. Експозицията ще бъде достъпна за посещения от гражданите и гостите на града в Телекомуникационния ендоскопски център (ТЕЛЕЦ) на Медицински университет – Плевен до 31 май 2022 г.

Изложбата е дело на Института по математика и информатика към БАН в сътрудничество с община Велико Търново. ИМИ–БАН осигурява за изложбата дигитални обекти от мултимедийния си фонд (звук, снимки и текст от проектите за камбани).

Експозицията, която гостува в град Плевен, е придружена от записи от звука на всяка отделна камбана и представя паспортите на камбаните, включени в мултимедийния фонд BellKnow на ИМИ–БАН. Изложбата се състои от уникални фотографии на камбани от цяла България, разположени върху 20 постера. Таблата с фотоси на камбанарии съдържат кратка информация в коя леярна са направени, къде са експонирани, какво е тяхното състояние към момента.

Изложбата ще бъде открита на 11 май, деня в който почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, от 13.00 ч. от доц. Теодора Вълова, ръководител на РАЦ – Плевен, акад. Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен, проф. д-р Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен и проф. Галина Богданова от Института по математика и информатика към БАН – филиал Велико Търново. Проф. Богданова е и един от инициаторите на проекта за камбаните на България.

По време на събитието ще може да бъде видян и 20-минутен видеофилм, който показва отделните етапи от проучването и дигитализацията на информацията за камбаните.

Изложбата се представя в рамките на Седмица на Европа в Медицински университет – Плевен. Преди да гостува на Плевен, изложбата бе експонирана в Казанлък от 19 април до 10 май.