Снимка: Wikipedia *

На 12 март 1989 година сътрудникът на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в Женева, Швейцария – Тим Бърнърс-Лий поставя началото на това, което всички днес познаваме под названието „WWW“, „световната мрежа“ или дори просто „мрежата“.

Въпреки че първите хипертекстови системи се появяват още през 1960-те години на 20. век, Бърнърс-Лий пръв прилага тази технология към разпределена компютърна мрежа. Ето накратко и неговата история:

През 1989 г. Тим Бърнърс-Лий предлага на ръководството на CERN да създадe хипертекстова система „Mesh“ , която да обслужва информационните нужди на организацията. Към края на 1990 г., в сътрудничество с белгиеца Робер Кайо, Бърнърс-Лий завършва основните компоненти на системата: мрежов протокол HTTP, език за структуриране на съдържанието HTML, първият уеб браузър и редактор, първият уеб сървър httpd и първите уеб страници, на които е описан самият проект.

На 6 август 1991 г. Тим Бърнърс-Лий публикува съобщение в Usenet групата alt.hypertext, с което на практика прави информационната система World Wide Web публична услуга, достъпна в Интернет. Първият уеб сървър извън Европа започва да функционира месец по-късно в Станфордския линейноускорителен център. През следващите месеци системата постепенно се разпространява в научни центрове в различни части на света.

През 1992 година се появяват първите графични браузъри след оригиналния WorldWideWeb, които вече са предназначени за по-широко разпространената операционна система UNIX. На 30 април 1993 г. CERN обявява, че Уеб ще може да бъде използвана свободно и безплатно от всички. През 1994 г. е основана организацията World Wide Web Consortium, в която участват различни организации и която има за цел утвърждаването на техническите стандарти, свързани с функционирането на Уеб.

След 2002 г. високоскоростният Интернет става все по-достъпен и се утвърждават успешни бизнес модели, базирани на World Wide Web, като тези на Google, eBay и Amazon.com. През следващите години възникват масови социални мрежи, като MySpace и Facebook. Широко се разпространяват форми за споделяне на съдържание, като блоговете, или системи, при които съдържанието се създава и поддържа от самите потребители, като Уикипедия. Този нов модел за обмен на информация между множество индивидуални потребители често се описва с понятието Web 2.0.

По повод отбелязването на 30-ата годишнина от създаването на WWW, Тим Бърнърс-Лий дава многобройни интервюта пред различни световни медии, в които недвусмислено изразява своите опасения от бъдещето на Световната мрежа. Бърнърс-Лий пocoчвa 3 cпeцифични oблacти, ĸoитo според него вредят на съществуването и развитието на Интepeнeт:

  • Злoнaмepeнa дeйнocт (xaĸepcтвo и тopмoз)
  • Пpoблeми, свързани с дизaйна нa бизнec-мoдeлите
  • Heжeлaни пocлeдcтвия като aгpecивни или пoляpизиpaни диcĸycии

„Mнoгo cъм пpитecнeн от paзпpocтpaнeниeтo нa дeзинфopмaциятa”, споделя той в отворено писмо до медиите. Бърнърс-Лий се тревожи също и за все по-нарастващата опасност от продажба и злоупотреба с лични данни. Ето защо, 30 години след популяризирането на своето изобретение, той създава „Договор за мрежата“, който си поставя за цел да гарантира достоверността на информацията в Интернет. Очаква се стартирането на проекта да успокои притесненията от продажба на лични данни в Мрежата, без изричното съгласие на потребителите.

*Снимка: Работната станция NeXTcube на Тим Бърнърс-Лий – първият уеб сървър в света
By Coolcaesar from en.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=395096