Образователният уъркшоп “Теория на Ходж и локални системи” се провежда от 3 до 5 март в Института по математика и информатика при БАН. Това е първото събитие на новосъздадения Международен център по математически науки към ИМИ–БАН (ICMS-Sofia). За участие в уъркшопа се регистрираха 47 участници от Австрия, България, Великобритания, Италия, Румъния, Русия, Сърбия и Унгария.

Официалното откриване на форума се проведе в Заседателната зала на Института. Академик Дренски, директор на ИМИ, приветства присъстващите с добре дошли. Гост на събитието бе акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките, който поздрави участниците в уъркшопа и им пожела ползотворна работа. Чл.-кор. Олег Мушкаров, директор на ICMS-Sofia и председател на НС на ИМИ, поздрави присъстващите с Националния празник на България, сподели няколко думи за съдаването на Международния център и представи лекторите в уъркшопа.

Целта на създаването ICMS-Sofia, който се осъществява с подкрепата на правителството на Република България, е да популяризира и да развива най-нови направления в математиката и да свързва млади български учени със световно признати изследователи.

За повече информация за ICMS-Sofia, важни дати и програми посетете сайта на Центъра.