От 13 до 23 юли 2017 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, се проведе 58. Международна олимпиада по математика – най-престижното състезание по математика за ученици. На 18 и 19 юли 614 ученици от 112 държави решаваха по 3 задачи, избрани преди това от лидерите на отборите. Българският отбор се представи много добре, като спечели 4 сребърни и 2 бронзови медала. Ето резултатите на нашите състезатели:

  • Виолета Найденова – сребърен медал,
  • Кирил Бангачев – сребърен медал,
  • Константин Гаров – сребърен медал,
  • Иван Ганев – сребърен медал,
  • Атанас Динев – бронзов медал,
  • Христо Папазов – бронзов медал.

В отборното класиране България е на 18-то място. Ръководители на отбора са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Макелов (докторант в MIT). В ЕС страната ни се класира на четвърто място.

Виолета Найденова спечели и новоучредената специална награда на името на Мариам Мирзахани като най-добре представила се ученичка от Европа. Проф. Мирзахани, която почина през тази година, е първата и засега единствена жена, носител на Филдсов медал – често наричан „Нобелова награда в областта на математиката“. Наградата на нейно име се връчва на най-добре представилото се момиче на IMO за всеки континент – тази година бяха връчени пет награди като европейската бе спечелена от Виолета.

С подготовката на националните ни състезатели и тази година бяха ангажирани някои от най-видните ни преподаватели и учени, повечето от които имат дългогодишен опит в работата с ученици и подготвянето им за международни състезания. Това са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ–БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ–БАН), проф. Иван Ланджев (НБУ и ИМИ–БАН) и Пламен Пенчев. От 16 юни до 9 юли т.г. в курорта Пампорово бе проведена и заключителната подготовка на отбора.

Всеки ден състезателите слушаха лекции във всяка от основните олимпийски области – алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата. Освен на задължителните контролни, учениците традиционно имат възможност да демонстрират своите знания и чрез представяне на доклади на олимпийска тематика.

Кирил и Виолета са ученици на СМГ „П. Хилендарски“, Христо и Иван са от Американския колеж в София, а Константин и Атанас са ученици на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас. Заслугите за успеха им на Олимпиадата са преди всичко техни, след това на техните учители, родители и приятели, както и на екипа, който проведе заключителната подготовка.

Ръководството на отбора благодари на всички институции, които подкрепиха участието ни в IMO’2017 – Института по математика и информатика при БАН, Сдружението на ръководителите на национални отбори, Американска Фондация за България, Министерството на образованието и науката и други.

Българският отбор се прибира в София на 25 юли в 22.05 с полет LH 1428 от Франкфурт.