Българската академия на науките и Военната академия „Г. С. Раковски“ подписаха споразумение за сътрудничество и съвместна дейност.

В церемонията, провела се на 15 юни 2021 г., взеха участие председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов и екипът му. В комплекс „Царски зали“ присъстваха също и научният секретар на направление Информационни и комуникационни науки и технологии доц. Иван Георгиев, директорът на Института по информационни и комуникационни технологии проф. Галя Ангелова и научният секретар на Института по математика и информатика доц. Красимира Иванова.

В рамките на споразумението БАН и Военна академия ще провеждат съвместна бакалавърска програма по киберсигурност. Учени от Института по математика и информатика и от Института по информационни и комуникационни технологии ще участват в обучението на студентите в програмата.

Военна академия „Г. С. Раковски“ е най-старото военно висше училище в България. Създадена е със Закон на 1 март 1912 г., приет от 15-то Народно събрание. Тя има принос не само за оформянето на офицерския корпус, но и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности. С подписването на настоящото споразумение БАН и Военна академия ясно заявяват намерението си да обединят трайно усилията си за осъществяване на сътрудничество и съвместна дейност за ефективно използване на ресурсите, механизмите, процедурите и потенциала на двете институции в областта на образованието, квалификацията и научно-изследователската дейност.