От 27 април до 2 май 2024 г. България е домакин на 41. Балканската олимпиада по математика (Balkan Mathematical Olympiad). Тя ще се проведе в курорта „Св. св. Константин и Елена“, Варна. Очаква се у нас да пристигнат рекорден брой участници – над 130 ученици от 22 държави.

Състезателният ден за учениците е 29 април. В рамките на 4 часа и половина всеки ученик решава 4 задачи, което включва по една задача от темите алгебра, комбинаторика, геометрия и теория на числата.

Балканската олимпиада по математика е основана от България, Румъния и Гърция през 1984 г., и се провежда за първи път в Атина. През годините състезанието става все по-популярно и днес е едно от най-престижните международни състезания по математика.

Според регламента на състезанието, участници в него могат да бъдат 11-те балкански държави – Aлбания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Молдова, Република Северна Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция. Балканиадата може да бъде организирана само от някоя от тези страни членки, а участници в състезанието могат да бъдат единствено отбори от тези държави. Страната домакин може да покани и отбори от други държави да изпробват сили в състезанието – тази година ни гостуват състезатели от 11 държави, сред които Великобритания, Италия, Франция, Саудитска Арабия, Швейцария и други.

Основни организатори на Балканската олимпиада по математика в България са Министерството на образованието и науката (МОН) и Съюзът на математиците в България (СМБ). Председател на организационния комитет е чл.-кор. Николай Николов, а секретари са проф. Станислав Харизанов и инж. Александър Велинов. Патрон на турнира е кметът на Варна – Благомир Коцев, а за училище-организатор на събитието МОН определи Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.

Отборът на всяка държава може да се състои от най-много шестима ученици, а страната домакин – България – ще участва в олимпиадата с два отбора. Българските участници в Балканиадата се избират сред най-добре представилите се от Есенния математически турнир, Националното зимно математическо състезание и Пролетното математическо състезание. Те преминават допълнителен подбор с контролни състезания, където шестимата най-добри влизат в националния отбор за надпреварата, а следващите шестима класирани от 9. до 11. клас влизат в състава на втория български отбор.

Всяка държава участник (без домакините) предлага до 5 задачи, които да бъдат включени в олимпиадата. Домакините сформират комисия, която избира по 5-6 задачи от всяка една от четирите области. Накрая журито на олимпиадата, състоящо се от ръководителите на отборите на официалните страни участнички, избира състезателната тема в деня преди самото състезание.

Партньори на Балканиадата в България са Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, Jane Street и Astea Solutions.