Зарежда Събития

На 25 октомври 2022 (вторник) от 14.00 в зала 503 на ИМИ ще се проведе присъствено заседание на общия семинар на секция „Изследване на операциите, вероятности и статистика”.

Доклад на тема:

Value-at-Risk, Expected Shortfall, и рискова мярка основана на експектил

ще изнесе Драгомир Неделчев, докторант към секцията.

Абстракт. Динамиката на финансовите пазари поставя на изпитание начините, по които се измерва пазарния риск. Затова, пазарните участници и регулаторните органи (напр. Базелския комитет за банков надзор) преосмислят и подобряват използваната рискова мярка. Заинтересованите страни търсят споделено разбиране за предимствата / недостатъците на съществуващите рискови мярки и така се преминава към нови мярки.

Традиционно пазарният риск се измерва чрез Value-at-Risk (VaR). Макар че тази мярка има своите предимства, тя не отговаря на някои изисквания за кохерентност.

Expected Shortfall (ES) е замислен като кохерентен наследник на VaR и затова смятан за новата рискова мярка. ES се отличава със субадитивност, но пък има затруднения да се провери надеждността на модел основан на ES.

Затова се търси мярка, която да бъде едновременно кохерентна и която лесно да бъде проверявана. За разлика от VaR, който се основава на избран квантил от разпределението на изследвания рисков фактор, и от ES, който отразява особеностите на разпределението отвъд VaR по една опашка, експектилът обобщава информацията от двете опашки на разпределението. Разгледани заедно тези три мярки и с реални данни, приемането на мярка основана на експектил изглежда приемливо решение.

Go to Top