На 28 юни 2021 г. на официално посещение в Международния център по математически науки (МЦМН) към Института по математика и информатика пристигат проф. Стивън Кантрел, директор на Institute of Mathematical Sciences of the Americas (IMSA) и проф. Мина Тайхер, директор на института „Еми Ньотер“ в Израел. Основна цел на посещението е обсъждането на нови проекти и задълбочаване на сътрудничеството с МЦМН.

На 29 юни 2021 г. в ИМИ – БАН ще се проведе среща под надслов “ICMS Pursuing Excellence”. Програмата на срещата съдържа представяне на МЦМН и на текущото и бъдещо сътрудничество с IMSA. Проф. Кантрел и проф. Тайхер ще обявят имената на първите съвместни постдокторанти между IMSA и МЦМН и първите български лауреати по програмата на WIMSA „Жени в математиката“.

На срещата ще присъстват представители на посолството на САЩ в България, посолството на Израел в България, Министерството на образованието и науката, Българската академия на науките, Фонд „Научни изследвания“, програма „Фулбрайт“, фондации и др.

На 30 юни 2021 г. от 15:30 часа проф. Кантрел и проф. Тайхер ще изнесат лекции в Зала „Марин Дринов“ на Българската академия на науките (София, ул. „15 ноември“ 1). Лекциите са насочени към по-широка публика. Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Професор Мина Тайхер работи в the Department of Mathematics and Gonda Brain Research Center, Bar-Ilan University, Israel. Повече за нея може да намерите тук.

Професор Стивън Кантрел е директор на Institute of Mathematical Sciences of the Americas (IMSA) и на Institute for Theoretical and Mathematical Ecology в Маями. Повече за него може да прочетете тук.