Петнадесетият национален семинар за ръководители на състезатели по информатика се провежда от 22 до 24 септември 2023 г. в хотел „Прима C” в местността Узана край гр. Габрово. Традиционно, акцент на семинара е обсъждането на научните, методически и организационни дейности при подготовката и провеждането на школите и състезанията по информатика.

В семинара участват учители и преподаватели във висши учебни заведения от цялата страна, учени от Института по математика и информатика при Българската академия на науките, представители на Министерството на образованието и науката, програмисти от софтуерни фирми, бивши състезатели по информатика и др.

Събитието се осъществява с подкрепата на фондация “Георги Чиликов”, проф. Мартин Вечев и REWE Digital Bulgaria.

Разнообразната програма стартира със споделяне на впечатленията от проведените през 2023 г. международни състезания, които ще бъдат представени от Пламенка Христова (Русенски университет) и Илиян Йорданов – ръководител на отбора по информатика за участие в Международната олимпиада по информатика.

Ще бъдат обсъдени основни организационни въпроси относно новата състезателна година ⎼ календар, квоти, регламенти и др., а специално внимание ще бъде отделено на новия формат на условията на задачите за националните състезания.

В събитието участват и бивши състезатели по информатика – Виктор Кожухаров, Иван Лупов, Румен Михов, Явор Папазов и др., които като ученици са донесли медали за страната ни от международни състезания, а сега вече са от екипа на авторите на задачи.