Наградата по математика „Роуз и Ървинг Саф” е учредена от проф. Едуард Саф от Университета Вандербилт в Тенеси, САЩ, чуждестранен член на БАН, в памет на неговите родители. Тя се присъжда всяка година на студент по математика за отличен успех и високи постижения в областта на математиката.

На скромна церемония, провела се в Института по математика и информатика вчера, 31 май, проф. Саф връчи лично грамотите на носителите на Награда “Роуз и Ървин Саф” за миналите четири години. През последните няколко години Наградата бе присъждана, но тържественото ѝ връчване не се провеждаше поради ограниченията, наложени от пандемията от Ковид-19.

Вчера грамотите си получиха:

Мария Пашинска, ФМИ на Великотърновския университет, носител на Наградата за 2019 година,

Елена Николова, Технически университет в София, лауреат на Наградата за 2020,

Пламен Иванов, ФМИ на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, награден през 2021 година и

Александър Проданов, Физически факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, на когото Наградата бе присъдена през 2022 година.

Проф. Едуард Саф е в България, за да участва в приключилата вчера международна работна среща  Sphere packings, coverings, and spherical codes (SPCSC2023). Той е искрен приятел на България и на българската математическа колегия и планира следващата си визита в София по време на Международната конференция Mathematics Days in Sofia, която ще се проведе от 10 до 14 юли тази година.