Наближава крайният срок за кандидатстване в ежегодния конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България.

Наградата „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки. Тя носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър с регенеративна памет. На 4 октомври 2023 г. ще се навършат 120 години от неговото рождение.

През 2023 г. участниците в конкурса се съревновават за отличия в следните категории:

  1. Награда „Джон Атанасов“ на президента на Република България;
  2. Две Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика и втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в олимпиадите по информационни технологии;
  3. Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“;
  4. Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“;
  5. Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки български учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на инициативата Награда „Джон Атанасов“ е 10 септември 2023 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.

Допълнителна информация може да се получи на тел. 02/9239289 и 02/9239393, както и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg.