От 10 до 14 юли 2023 година Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на математиците в България, ще проведе Международната конференция “Дни на математиката в София” (Mathematics Days in Sofia – MDS2023). За традиционната среща на българските математици в София пристигат повече от 200 учени от 30 държави.

Официалното откриване на Международната конференция “Дни на математиката в София 2023” ще се проведе на 10 юли 2023 година от 9:30 ч. в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia (София, площад „Васил Левски“). Конференцията се провежда под патронажа на президента на Република България – Румен Радев, който ще приветства участниците и гостите и официално ще открие събитието.

Сред поканените официални гости са министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на Българската академия на науките – акад. Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова, представители на бизнеса и на академичната общност от цялата страна.

По време на откриването ще бъде връчена Наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 година, която се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката. Наградата ще бъде представена от академик Юлиан Ревалски, председател на Комитета за Наградата, и ще бъде и връчена лично от Президента на Република България. Носители на Наградата по математика на ИМИ са Мартин Касабов, Университет Корнел в Итака, САЩ (2014), Кирил Дачев, Университет Пърдю, САЩ (2017), Грета Панова, Университет на Южна Калифорния, САЩ (2020). Повече за лауреатите може да намерите тук.

За високото качество на българските математици и информатици се говори много и отдавна, като днес голяма част от тях работят в престижни университети и научни центрове извън България. Една от основните цели при организирането и провеждането на научни форуми като Дни на математиката в София е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като предостави среда за успешни съвместни изследователски дейности за достигане на търсените и така нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развитие.

Президентската институция традиционно демонстрира загриженост и дълбок интерес към развитието на математиката и информатиката в България и работи усилено за поддържането на нейното високо ниво и положителен имидж пред обществото – ето защо и поредното издание на тази конференция се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев.

Международната конференция “Дни на математиката в София 2023” се провежда с подкрепата на Научна програма “Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки” (ПИКОМ), осъществявана съвместно с Министерството на образованието и науката, и на Фондация „Саймънс“.

Подробна информация за конференцията се намира на сайта на MDS2023.

Богатата и натоварена програма на MDS2023 е разпределена в седем тематични секции, включващи два уъркшопа и пет мини симпозиума. Програма на събитието по дни вижте тук.