От 12 до 17 май във Финикс, Аризона, САЩ се провежда Intel ISEF – най-големият ученически научен конкурс в света. Тази година българските участници Звездин Бесарабов, Ивайло Желев, Димитър Чакъров и Андрей Гиздов завоюваха рекордно количество специални награди.

Звездин Бесарабов, с проект Distributed Creation of Machine Learning Agents for Blockchain Analysis, спечели три награди: Make Your Own Way Award (“проправи собственият си път”) на водещата хостинг компания GoDaddy, наградата за машинно обучение с практически и био-инженерни приложения на Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдулазис и неговата свита (Мохиба), както и наградата на Инополис, която се връчва за първи път на конкурса.

Звездин Бесарабов участва на Intel ISEF за втори път, като миналата година в Питсбърг отново спечели награда на Мохиба. Проектът му предлага блокчейн-базирана екосистема за разработка, оценка и пазарна дистрибуция на алгоритми. Той е ученик в 12. клас в НПМГ, а негов ръководител е предприемачът Тодор Колев.

Наградата на Инополис спечелиха също и Ивайло Желев (Digital Image Denoising Based on Sphere-Constrained Total Variation Optimization with an Additional Noise Component) и Димитър Чакъров (Evaluation of the Complexity of Fully Homomorphic Encryption Schemes in Implementations of Programs).

Димитър Чакъров е най-младият участник в отбора, той е ученик в 11. клас на МГ “Акад. Кирил Попов” в Пловдив. Неговата разработка се фокусира върху времето за изпълнение на алгоритми в хомоморфната криптография, която е един от водещите кандидати за теоретично сигурно дистанционно гласуване, а негов научен ръководител е Явор Папазов от CyResLab.

Ивайло Желев следва изкуствен интелект в университета на Грьонинген и беше класиран за Intel ISEF като награда от Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) през миналия септември в Дъблин. Разработката му предлага нов вариационен алгоритъм за обезшумяване на изображения.

Андрей Гиздов, българин, който учи във Великобритания и бе избран да участва на Intel ISEF като част от английската делегация, спечели награда от Arizona State University с проекта си A Novel Method for Skeletal Age Estimation Based on Cranial Suture Analysis.

Двамата с Ивайло имат един и същи научен ръководител –  доц. д-р Станислав Харизанов от ИМИ и ИИКТ на БАН. Всички лауреати са и възпитаници на УчИМИ.

България участва в Intel ISEF от 2013 г., като участието се осигурява от Клуб Млади Таланти с подкрепата на Intel и Society for Science and the Public. Над две трети от участниците ни до момента са били възпитаници на УчИМИ и други инициативи на ИМИ-БАН и СМБ. Българският отбор участва на Intel ISEF с финансовата подкрепа на Министерство на образованието и науката.

Обявяването на основните награди на конкурса ще се състои късно вечерта българско време.