Зарежда Събития
Срещата – разговор, организирана от Българската академия на науките и Френският културен институт, ще се проведе на 16 март (петък) от 15 часа в Големия салон на БАН, ул. „15-ти ноември“ 1 и ще бъде на английски език.
Седрик Вилани е френски учен математик, носител на престижния „Fields Medal“ на Международния математически съюз от 2010 г. за трудовете му, свързани с кинетичната теория на уравнението на Болцман и с оптималния пренос. Член е на Стратегическия съвет за наука към министър-председателя на Франция и допринася за очертаването на приоритетите на френската научна стратегия. Доскоро ръководи екипа за изграждане на стратегията на Франция в областта на изкуствения интелект, а също работи по въпросите на преподаването на математика, за което излага съответните препоръки. Напредничавите идеи, които защитава, го превръщат в най-влиятелния френски учен. Той е автор и на няколко книги, сред които и преведените на български език „Живата теорема“ и новоиздадената книга „Лунни мечтатели“.
Много бихме се радвали да присъствате на тази интересна среща по време на която Седрик Вилани ще изложи вижданията си по актуални теми, за научните приоритети на Европа и, както обикновено, ще сподели идеи, които могат да вдъхновят и да обнадеждят младите учени.

 

Go to Top