Тридесет и първото издание на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) ще се проведе в София от 13 до 18 септември 2019 г. 155 ученици от 40 държави от целия свят ще пристигнат в София, за да вземат участие в най-мащабния и престижен конкурс за млади учени под егидата на Европейския съюз.

Организатори на тазгодишния конкурс са Министерството на образованието и науката и Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките. Партньор на събитието е Софийска община.

България участва в EUCYS от 1998 година, а е негов домакин за първи път в историята на конкурса. От 2014 година Институтът по математика и информатика при БАН е домакин на националния конкурс „Млади таланти“, който се организира от Министерството на науката и образованието и има за цел да селектира българските участници в EUCYS. Радостно е, че това се случва именно в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина.

Конкурсът е създаден през 1989 г. по инициатива на Европейската комисия и ежегодно отличава най-добрите ученически научни постижения. EUCYS има за цел да засили сътрудничеството и обмена между млади изследователи, да им даде възможност да обсъдят работата си с водещи световни учени и да насърчава търсенето на реализация в науката.

Европейският конкурс за млади учени е най-публичното европейско събитие в страната ни след Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Основна цел на конкурса е да подкрепи националните усилия за привличане на млади хора към изучаването на науки, технологии, инженерство и математика (STEM) и да ги насърчи да изберат кариера в науката и научните изследвания.

Преди да дойде в София, конкурсът се е провеждал в 25 различни града в 18 европейски държави. Броят на участващите млади учени е нараснал от 53-ма в първия конкурс през 1989 г. до над 150 годишно и непрекъснато расте. Тази година участие в EUCYS ще вземат 155 младежи на възраст 15-20 години от цял свят (включително Канада, Китай, Русия, САЩ и Южна Корея).