Българският отбор по математика завоюва един златен и три сребърни медала в осмото издание на Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO), която се проведе в Киев, Украйна между 7 и 12 април. Нашите състезателки спечелиха общо 110 точки, което е нов рекорд за седемте години участие на България в това състезание. Този резултат ни поставя на трето място в света в отборното класиране, както и на първо място измежду държавите в Европейския съюз.

Михаела Гледачева, ПЧМГ, спечели златен медал с 35 точки и е на пето място в общото класиране. Люба Конова, СМГ, Маргарита Стефанова, СМГ и Марина Бояджиева, ППМГ Бургас, с по 25 точки, имат сребърни медали. Ръководители на отбора са Деница Маркова и Велина Иванова. Състезанието се проведе в два дни, като във всеки на състезателите бяха поставяни по три задачи, предложени от Люксембург, Холандия, Полша и Великобритания.

EGMO (European Girls’ Mathematical Olympiad) се проведе за първи път през 2012 г. в Кеймбридж, Великобритания, като в нея взеха участие отбори от 19 държави, сред които и България. Оттогава броят на страните участнички неизменно нараства. България е традиционен участник в EGMO и до момента може да се похвали със завидна колекция от златни, сребърни и бронзови медали.