проф. Мартин Вечев

Създателят на INSAIT, проф. Мартин Вечев, направи лично дарение в размер на 60 000 лв. за работата на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към ИМИ-БАН. Те ще бъдат използвани за подготовка на децата и завоюване на нови по-големи успехи на национални и международни научни конкурси и олимпиади за ученици.

“Изследователските програми за ученици като УчИМИ на ИМИ-БАН и STARS на INSAIT, както и олимпиадите са най-важните извънкласни дейности в които силните ученици на България трябва да участват. Те са основополагащи за изграждането на хора, които умеят да измислят технологиите на бъдещето, не само да ги прилагат. Тези инициативи са в синхрон с мисията на INSAIT да развива българските таланти и да създава предпоставки те да остават в България.”, каза проф. Мартин Вечев.

УчИМИ е учреден през 2000 год. и вече двадесет и три години открива и подкрепя развитието на млади таланти в областта на математиката и информатиката. Дарените средства  ще подпомогнат провеждането и на традиционните дейности на УчИМИ като Ученическата конференция, Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България и Лятната изследователска школа.

Припомняме, че проф. Вечев не за първи път дарява средства на Института по математика и информатика – в края на 2022 г. той дари 40 000 лева за подготовка на националните отбори по олимпийска информатика. Личното дарение осигури провеждането на национални лагер-школи по състезателна информатика през 2023 г., които са важен елемент за развитието на българските таланти в областта на информатиката.

Международната олимпиада по информатика – най-престижното състезание за ученици в света на информатиката, е създадена по инициатива на България. Първата олимпиада се провежда през 1989 г. в гр. Правец и в нея участват 13 държави. Днес броят на страните участнички е 87, а България се нарежда на пето място по брой медали във вечната ранглиста със спечелени 27 златни, 51 сребърни и 45 бронзови медали.

За INSAIT

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски” има стратегическата цел да превърне България във водещ център за изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект. Само преди месец институтът стана част от ELLIS – водещата европейска инициатива за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват Оксфорд, Кембридж, Макс-Планк и други.