Начало2023-05-24T14:10:58+03:00
25.05.2023
Международна работна среща Sphere packings, coverings, and spherical codes ще бъде открита в София
23.05.2023
Честит 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!
17.05.2023
Мария Склодовска-Кюри грант за д-р Антони Рангачев
09.05.2023
Проф. Райчо Лазаров бе удостоен с Почетен знак "За заслуги към Българската академия на науките"
02.05.2023
ИМИ обявява свободни места за постдокторанти към Международния център по математически науки

Новини

Международна работна среща Sphere packings, coverings, and spherical codes ще бъде открита в София

На 28 май 2023 г. (неделя) в Гранд Хотел София ще бъде открита международната работна среща Sphere packings, coverings, and spherical codes (SPCSC2023). Форумът ще продължи до 31 май 2023 г. и в него ще вземат участие над 30 изтъкнати математици от 12 страни – Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Испания, Русия, САЩ, Украйна, Унгария, Швеция и Япония.

Събитието се организира съвместно от Института по математика и информатика на Българската академия на науките и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки“ (ПИКОМ), финансирана от Министерството на науката и образованието и със съдействието на Simons Foundation. Конференцията е и част от календара от събития на ФМИ-СУ по повод 135 годишнината на СУ „Св. Климент Охридски“.

Форумът ще събере водещи експерти по проблеми за сферични опаковки и покрития и сферични кодове – област, чиято актуалност беше потвърдена от присъждането на Фийлдсов медал за Марина Вязовска преди година. Ще бъдат представени нови резултати, ще се дискутират нерешени задачи и ще се обсъдят нови насоки за развитие в областта. В програмата са включени осем едночасови лекции по покана и дванадесет други доклада, включително няколко на млади математици.

четвъртък, 25 май 2023|Етикети: , , , |

Честит 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Институтът по математика и информатика поздравява всички свои служители, колеги и партньори с най-светлия български празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Нека винаги ни водят силният дух, творческата енергия и отдадеността към науката!

Първата българска азбука – глаголицата, е създадена от св. Кирил и представлява оригинална графична система, в която дадена буква отговаря на един звук. Прието е, че азбуката е създадена през 855 година, както това е отбелязано в произведението „За буквите“ на Черноризец Храбър.

На глаголица са написани първите преводи от гръцки и много от оригиналните старобългарски съчинения от Златния век.

В края на 9. век и началото на 10. век в пределите на Първото българско царство възниква и втората старобългарска азбука – кирилицата – наречена така в памет на св. Кирил. За авторството на кирилицата няма сигурни източници. Кирилицата съдържа 24 букви от гръцкото писмо и 12 знака, близки до глаголическите, които съответстват на специфичните за българския език звукове. Тя следва модела на глаголицата и отговаря на най-съвършения принцип за писане, според който на даден звук съответства отделна буква. Дълго време старобългарските книжовници владеят и двете графични системи, а през 12. век кирилицата измества глаголицата. С кирилица днес си служат над 250 милиона души в Европа и Азия.

Българската азбука е третата официална графична система в Европейския съюз след 2007 година, когато България става негов член. Делото на светите братя е толкова значимо, че векове по-късно папа Йоан Павел II обявява светите Кирил и Методий за съпокровители на Европа с апостолическото послание „За безпримерно достойнство“.

Празникът на братята Кирил и Методий, създатели на първата българска азбука – глаголицата – е отбелязан за първи път на 11 май 1851 г. в Пловдив. Инициативата за честването на празника е на Найден Геров, който избира датата 11 май – денят, в който църквата почита светите равноапостолни Методий и Кирил. Датата, на която днес отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май – е според Григорианския календар, възприет в България през 1916 г.

На снимката: страница от Асеманиевото евангелие – ръкопис от 10. век, в момента се съхранява във Ватиканската библиотека.

вторник, 23 май 2023|Етикети: |

Мария Склодовска-Кюри грант за д-р Антони Рангачев

Нашият колега д-р Антони Рангачев от секция Анализ, геометрия и топология спечели грант по програма Мария Склодовска-Кюри с проект на тема Геометрия и топология на особености. Неговото предложение беше високо оценено от Европейската изпълнителна агенция за научни изследвания и получи 96 от 100 възможни точки. Тази година Европейската комисия финансира 11 проекта по теоретична и 14 проекта по приложна математика.

Антони Рангачев получава бакалавърска степен от Масачузетския технологичен институт (MIT) и докторска степен от Североизточния университет (NEU) през 2017 г. под ръководството на Терънс Гафни и Стивън Клейман. Той работи в Института по математика и информатика към Българската академия на науките като стипендиант на Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (Петър Берон и НИЕ). Научен съветник е към Международния център за математически науки – София (ICMS–Sofia).

През следващите три години д-р Рангачев ще работи в Математическия институт ,,Жусийо” (IMJ-PRG) в Париж, който е най-големият научно-изследователски център на Франция по теоретична математика. Нашият колегаи ще бъде асоцииран и към Националния център за научни изследвания на Франция (CNRS) и Университета на Париж. В IMJ-PRG д-р Рангачев ще работи със световноизвестния френски алгебричен геометър проф. Бернар Тесие (Bernard Teissier) и неговата група върху Липшицова геометрия на особености, теория на еквисингулярност за криви и повърхнини, инварианти на особености и теория на нормиранията.

Marie Skłodowska-Curie Actions е програма на Европейската комисия, която допринася за върхови постижения в областта на научните изследвания, като индивидуални грантове се дават на изследователи, готови да реализират авангардни научноизследователски и иновационни проекти в Европа и по света, включително в неакадемичния сектор. От 1990 г. програмата подпомага изграждането на европейския капацитет в науката и иновациите като инвестира в дългосрочните кариери на утвърдени изследователи, изгражда и съфинансира докторантски и постдокторантски мрежи и промотира науката сред обществото.
сряда, 17 май 2023|Етикети: , |

Проф. Райчо Лазаров бе удостоен с Почетен знак “За заслуги към Българската академия на науките”

Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски връчи почетен знак „За заслуги към БАН” на проф. д.м.н. Райчо Лазаров.

Проф. Райчо Лазаров е световноизвестен учен в областта на математиката и информатиката, почетен професор е в Texas A&M University. Той публикува високо оценени и цитирани съвместни разработки с учени от Института по математика и информатика и Института по информационни и комуникациони технологии на БАН.

Управителният съвет на Академията присъжда отличието на проф. Лазаров заради неговия принос в съвременното развитие на научните изследвания в областта на числените методи и алгоритми в БАН. На събитието, провело се в сградата на БАН на ул. “15 ноември” №1 в София, присъстваха директорът на ИМИ – проф. Петър Бойваленков, директорът на ИИКТ – чл.-кор. Светозар Маргенов, доц. Иван Георгиев – научен секретар на направление “Информационни и комуникационни науки и технологии”, проф. Недю Попиванов от Факултета по математика и информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и др.

Точно преди година проф. Лазаров бе избран за професор емеритус на Института по математика и информатика за неговия значителен принос в изследователската, образователната и организационната дейност на института.

Честито поредно заслужено признание, професор Лазаров!

ИМИ обявява свободни места за постдокторанти към Международния център по математически науки

Институтът по математика и информатика на Българската академия на науките предлага да бъде домакин на постдокторанти в сферата на математиката и информатиката, които желаят да кандидатстват за финансиране по Marie Skłodowska Curie Individual Fellowship или Национална научна програма „Петър Берон“.

Повече информация може да откриете на https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/101722

Учените, които проявяват интерес към предложението, следва да изпратят CV, списък с публикации и мотивационно писмо на pdj@math.bas.bg, с копие до peter@math.bas.bg и director@math.bas.bg най-късно до 1 юли 2023 г.

вторник, 2 май 2023|Етикети: , , |

Полезни връзки

Go to Top