Начало2023-05-24T14:10:58+03:00
20.11.2023
Осемнадесета годишна среща BGSIAM’23
03.11.2023
Наближава крайният срок за подаване на документи за стипендии „Фулбрайт“
02.11.2023
35. Национален семинар по Теория на кодирането “Професор Стефан Додунеков”
02.11.2023
Десета международна награда за млад математик „Васил А. Попов“
31.10.2023
Честит Ден на народните будители!

Новини

Осемнадесета годишна среща BGSIAM’23

Осемнадесетата годишна среща BGSIAM’23  на българската секция на SIAM (Society of Industrial and Applied Mathematics) ще се проведе от 11 до 13 декември 2023 г. в Единния център за иновации на Българската академия на науките (София, ул. „Акад. Г. Бончев”, бл.26Б). Събитието ще се проведе хибридно – на място и онлайн.
Традиционно срещата дава възможност за обмен на изследователски опит и идеи на математици, компютърни учени, инженери и други учени и обхваща широк спектър от изследователски теми, включително математическа физика; числен анализ; високопроизводителни изчисления; оптимизация и контрол; математическа биология; стохастично моделиране; машинно обучение; дигитализация и изображения; големи данни; усъвършенствани изчисления в екологични, биомедицински и инженерни приложения и др.
Гост-лектори на тазгодишната среща ще бъдат:
  • Dr. Daniela Doneva, Emmy Noether Research Group Leader at the University of Tübingen, Germany, Title: Numerical relativity simulations in theories beyond General Relativity
  • Professor Radka Stoyanova, University of Miami Leonard M. Miller School of Medicine, USA, Title: Radiogenomic Characterization of MRI Habitats for Effective Management of Prostate Cancer
  • Professor Daniel Dantchev, Institute of Mechanics, Bulgarian Academy of Sciences, Title: Fluctuation-induced Interactions in Micro- and Nano-systems: Survey of Analytical Results for Basic Models
Повече информация за BGSIAM’23 може да бъде намерена на уебстраницата на конференцията: http://www.math.bas.bg/bgsiam/bgsiam23_announcement.htm
понеделник, 20 ноември 2023|Tags: |

Наближава крайният срок за подаване на документи за стипендии „Фулбрайт“

Стипендиите „Фулбрайт“ за български учени и докторанти дават прекрасна възможност за изследователска дейност в най-добрите университети и изследователски институти в САЩ. Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ ежегодно предоставя 5 до 9 стипендии за български учени и изследователи, получили докторска степен във всички области на познанието, които да да проведат изследователска дейност в рамките на 3-5 месеца във висше учебно заведение в САЩ.

Програмата е достъпна за специалисти от всички области на науката и изкуствата, с изключение на клинична медицина. Стипендиите „Фулбрайт“ за български учени и докторанти дават прекрасна възможност за изследователска дейност в най-добрите университети и изследователски институти в САЩ. (още…)

петък, 3 ноември 2023|Tags: , |

35. Национален семинар по Теория на кодирането “Професор Стефан Додунеков”

Националният семинар по Теория на кодирането „Професор Стефан Додунеков“ за 2023 г. ще се проведе от 2 до 5 ноември 2023 г в гр. Хисаря. Това е тридесет и петото (според други източници – тридесет и осмото) издание на семинара, който е с международно участие.

Научната програма ще се проведе на 3 и 4 ноември и включва доклади, представяния на дисертации и дискусии.

Националният семинар по Теория на кодирането е основан през 80-те години на 20. век от акад. Стефан Додунеков и оттогава се провежда ежегодно в края на годината. От 2014 година насам семинарът носи и името на акад. Додунеков, който е директор на ИМИ от 1999 до 2012 година, председател на Съюза на математиците в България от 2001 до 2012 г. и председател на Българската академия на науките през 2012 година. (още…)

Десета международна награда за млад математик „Васил А. Попов“

Десетата международна награда за млад математик „Васил А. Попов” бе присъдена на Матю Колбрук, доцент в Университета в Кеймбридж.

Матю Колбрук получава наградата за изключителния си принос към теорията на апроксимациите, главно за работата му по приближения на спектралните свойства на оператори в безкрайно – мерни пространства и по апроксимационната мощност и обучаемост на невронни мрежи.

Пресмятането на приближения на спектри в безкрайно – мерни пространства е значително предизвикателство за математиците след 1950 г. Матю открива нови алгоритми, които са сходящи и имат гарантирани явни граници на грешката. Той също така е разработил много голям брой техники, които дават оптимални резултати при приближаването на редица спектрални свойства на операторите (класифицирането кога съответния алгоритъм работи или не работи е направено в йерархията на the Solvability Complexity Index) както и решаване на редица други отворени проблеми като апроксимиране на генерични спектрални мерки, геометрични спектри и спектрите на операторите на Купман при динамични системи. Паралелно с тази си дейност, Матю има значителен принос в изследването на апроксимационната мощност и обучаемост на невронни мрежи. (още…)

четвъртък, 2 ноември 2023|Tags: |

Честит Ден на народните будители!

За първи път Денят на народните будители – 1 ноември, е отбелязан в Пловдив през 1909 година. Честването на делото на народните будители – личности, допринесли изключително много към изграждането на българския дух, строители на българското Възраждане – изразява преклонението на българина пред подвига на учителите, просветителите и духовните водачи на нацията. Много преди официалното обявяване на този празник със закон, българите почитат своите будители и ги канонизират като светци в своята историческа памет. Забележителен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование, както и че 9 години преди Освобождението на България – през 1869 г. – се създава Българското книжовно дружество, което слага началото на Българската академия на науките.

През 1922 година Народното събрание обявява 1 ноември за празник на всички „заслужили българи“. Предложение за това внася тогавашният министър на народното просвещение – Стоян Омарчевски. През 1945 година празникът е отменен, но традицията е възобновена на 28 октомври 1992 г. със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36. Народно събрание. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов, председател на общонародно сдружение “Мати Болгария”.

От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

Българската академия на науките и Съюзът на учените в България ще отбележат Деня на народните будители с тържествено събрание. Честването ще се проведе на 1 ноември 2023 г. от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (София, ул. “15 ноември” № 1).

Централната библиотека и Научният архив на БАН ще представят изложба, посветена на 170-годишнината от рождението на Стефан Панаретов – общественик, дипломат, възрожденски просветител и един от най-големите дарители на БАН.

Честит празник!

вторник, 31 октомври 2023|Tags: |

Полезни връзки

Go to Top