Грета Панова, доцент в Университета в Южна Калифорния, е носител на Наградата на Института по математика и информатика за 2020 година.

Грета Панова е родена в София. Завършва софийската Национална природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“. Като ученичка участва в три международни олимпиади по математика (в Румъния през 1999 г., в Южна Корея през 2000 г. и в САЩ през 2001 г.) и печели два сребърни и един златен медал.

През 2005 г. тя получава бакалавърска степен в Масачузетския технологичен институт, през 2006 г. става магистър в Университета на Калифорния в Бъркли, а през 2011 г. защитава докторска дисертация в Харвард под ръководството на Ричард Стенли.

Грета Панова печели стипендия Саймънс за постдокторантура в Университета на Калифорния в Лос Анжелис за периода 2011-2014 г. и междувременно е постдокторант в Изследователския институт по математически науки в Бъркли (MSRI), а през 2014-2018 г. е главен асистент и доцент в Университета на Пенсилвания. В момента е доцент в Университета в Южна Калифорния. Тя е била гост професор в Института Анри Поанкаре в Париж през 2017, фон Нойман стипендиант в Института за висши изследвания в Принстън, гост учен в Института по Теория на изчислимостта Саймънс в Бъркли през 2018 г. и Института Митаг-Лефлер в Стокхолм през 2020 г.

Грета Панова работи в областта на алгебричната комбинаторика и нейните приложения в геометричната теория на изчислимостта, теория на вероятностите и статистическата механика. Тя е автор на около 40 статии, между които публикации в Journal of the American Mathematical Society, Advances in Mathematics, Annals of Probability. Голяма част от нейната работа е свързана с теорията на представянията на симетричната група и по-специално с коефициентите на Кронекер. Между тези резултати е опровержението на единствения настоящ подход за решаване на алгебричния вариант на P vs NP, основния проблем в теоретичната информатика. Грета Панова също прилага теорията на симетричните функции като нов метод в изучването на вероятностното поведение на димерни модели в статистическата механика.

Тя е носител на престижни награди и стипендии за научен обмен в международни институти. Била е докладчик по покана на редица международни конференции, между които и основната ежегодна конференция по алгебрична комбинаторика (FPSAC) и други големи събития в Япония, Германия и САЩ.

Състав на международния комитет, определил носителя на Наградата на ИМИ за 2020 година:

  • акад. Веселин Дренски (София, България) – председател, заместил акад. Благовест Сендов след смъртта му;
  • проф. Ефим Зелманов (Сан Диего, САЩ, Филдсов медалист);
  • проф. Армен Сергеев (Москва, Русия);
  • проф. Веселин Петков (Бордо, Франция);
  • проф. Лъчезар Аврамов (Линкълн, Небраска, САЩ).

Наградата ще бъде връчена по време на Международната конференция „Дни на математиката в София“ през 2021 г.