Институтът по математика и информатика, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, организират Юбилеен научен панаир „150 години Българска академия на науките“. Събитието ще се състои на 13 и 14 декември 2019 г. и се провежда в рамките на съвместната програма на БАН и МОН “Образование с наука”, която стартира през тази година.

В годината, в която най-старата българска академична институция навършва век и половина, научният панаир има за цел да открие научни таланти на юношеска възраст, да съдейства в бъдещето им развитие и да даде международен форум на идеите, откритията и иновациите им. Конкурсът е отворен за ученици и младежи на възраст между 14 и 20 години с проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, както и в областта на информационните и комуникационните технологии и математиката.

Целта е да се насърчат:

  • иновативни идеи и разработки, които включват различни научни дисциплини;
  • проекти, които могат да бъдат в полза на опазване на природата и развитието на здравето;
  • подобряване на технологични решения или създаване на нови дигитални решения за актуални обществени предизвикателства.

Юбилейният научен панаир ще определи българските участници в International Science and Engineering Fair 2020 (ISEF), който ще се проведе в Анахайм, САЩ, през май 2020 година, а също така и българските участници в Expo Sciences Luxembourg.  До три разработки ще имат възможност да представят България в ISEF и до трима участници – в Люксембург.

Допълнителни финансови и материални награди ще бъдат осигурени от Института по математика и информатика–БАН, Министерството на образованието и науката, Society for Science and the Public, Музей за история на София и Клуб Млади таланти, като партньор на конкурса.

Очаква се желаещите да участват да подадат своите разработки на http://innofair.cys.bg/innofair/registration/ в срок до 25 ноември.

Най-добрите 20 разработки ще бъдат поканени за представяне пред жури и публика на 13 и 14 декември 2019 год. в конферентната зала на Античен културно-комуникативен комплекс Сердика, площад „Независимост“ №1, (Ларгото на София).