Начало2023-05-24T14:10:58+03:00
10.07.2024
65. Международна олимпиада по математика
08.07.2024
ИМИ обявява конкурс за постдокторанти по програма „ПИКОМ“
07.07.2024
Институтът по математика и информатика обявява свободна позиция за старши изследовател
03.07.2024
Лятна изследователска школа SofTIS Summer Camp 2024
01.07.2024
Пълен комплект медали от Младежката балканска олимпиада по математика

Новини

65. Международна олимпиада по математика

Oт 11 до 22 юли 2024 в Университета в Бат, Великобритания, ще се проведе 65. Международна олимпиада по математика (International Mathematical Olympiad – IMO). За участие в олимпиадата тази година са се класирали над 600 ученици от повече от 110 държави.

Всяка година шестима ученици между 10. и 12. клас биват избирани да представят страната ни на най-престижното математическо състезание в света. Формирането на националния отбор се прави на база резултатите от няколко национални състезания, националния кръг на олимпиадата и финално контролно по правилата на Международната олимпиада по математика.

Тази година националният ни отбор е в състав:

 • Ангел Христов (11. клас, ППМГ Бургас)
 • Биляна Димитрова (12. клас, СМГ)
 • Борис Гачевски (12. клас, СМГ)
 • Веселин Маркович (11. клас, МГ Варна)
 • Виктор Костадинов (12. клас, ПЧМГ
 • Марин Христов (12. клас, СМГ)

Ръководители на националния отбор са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ/ИМИ–БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУБ), наблюдател е Драгомир Грозев (Пловдив). В подбора и подготовката на учениците за националния отбор по математика участват и първата и втората резерва – Илия Василев (11. клас, ПЧМГ) и Андрей Стефанов (9. клас, ПЧМГ).

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 година в Румъния и в това първо нейно издание са участвали седем държави. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 и 1975 България е била домакин, съответно в София и в Бургас.

През 2023 година българските олимпийци завоюваха 6 медала – златен, сребърен и 4 бронзови. Общо досега на Международната олимпиада по математика българските състезатели са спечелили 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови.

Повече за нашите състезатели може да четете на страницата на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

 

ИМИ обявява конкурс за постдокторанти по програма „ПИКОМ“

Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките обявява временна позиция за постдокторанти, финансирана по Научна програма “Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки” (ПИКОМ).

Продължителността на предлаганата позиция е 12 месеца, коит о могат да бъдат удължени до 24 месеца. Одобрените кандидати трябва да започнат работа на 1 октомври 2024 г.

Кандидатите могат да избират от следните изследователски теми като се допуска отлични кандидати със сериозен опит да предложат и своя тема:

 • Stochastic processes, special functions, exponential functions
 • Computational topology of solitons
 • Optimal management of constrained distributed systems
 • Birational Geometry
 • Modeling of quality in service systems

Кандидатите трябва да изпратят CV, списък с публикации, предложение за научни изследвания и две препоръки до pdj@math.bas.bg с копие до director@math.bas.bg най-късно до 26 юли 2024 г.

Кандидатите трябва да посочат по коя от предложените теми желаят да работят.

Повече информация ще откриете на https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/249043.

понеделник, 8 юли 2024|Tags: |

Институтът по математика и информатика обявява свободна позиция за старши изследовател

Институтът по математика и информатика към БАН обявява свободна позиция за старши изследовател за срок от 6 месеца с възможност за удължаване.

Началната дата за започване на работа е 1 октомври 2024 г. Работният език е английски.

Одобреният кандидат ще бъде афилииран към Международния център за математически науки – София (ICMS-Sofia), който е част от Института по математика и информатика на БАН, и ще работи в областта на функционалния анализ и комплексния анализ.

Кандидатите трябва да изпратят CV и списък с публикации до pdj@math.bas.bg с копие до director@math.bas.bg най-късно до 26 юли 2024 г.

Повече информация ще откриете на https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/249022.

неделя, 7 юли 2024|Tags: |

Лятна изследователска школа SofTIS Summer Camp 2024

Секция „Софтуерни технологии и информационни системи“ (СофТИС) на Института по математика и информатика организира Първата лятна изследователска школа SofTIS Summer Camp 2024, която ще се проведе от 22 до 26 юли 2024 г. във Варна.

Събитието е фокусирано върху предизвикателствата, възникващи при интеграцията на научни изследвания и софтуерни разработки и има за цел да привлече учащи с опит, а също и служители на софтуерни компании от България и съседните ѝ държави. Участниците в школата ще имат възможност да демонстрират опита си в областите софтуерни технологии, програмиране, алгоритмизация, киберсигурност, дизайн и други. Форумът ще подпомогне изграждането на работещи партньорства и създаването на екипи – както за научни цели, така и с цел комерсиално приложение на научните постижения.

Част от проблемите, които ще бъдат акцент в програмата на SofTIS Summer Camp 2024, са:

 • ускоряването на процеса по иновации чрез интеграция на изследователи и предприемачи,
 • фрагментацията на изследователския потенциал в България,
 • привличането на младежи с интереси, енергия и възможности и на вече установени учени към екипи и консорциуми, работещи с бизнеса.

Регистрирайте се за участие тук.

Предварителна програма на SofTIS Summer Camp 2024.

Събитието е подкрепено от Scalefocus, Adastra Bulgaria, Quanterall, AltScale, JA Bulgaria, Регионална агенция по предприемачество и иновации – Варна (РАПИВ), Областна администрация – Варна.

Пълен комплект медали от Младежката балканска олимпиада по математика

Пълен комплект медали от 28. Младежка балканска олимпиада по математика (28th Junior Balkan Mathematical Olympiad – JBMO) донесе българският отбор от Турция. Младежите ни спечелиха 6 медала – 1 златен, 4 сребърни и 1 бронзов – в оспорвана надпревара с участници от над 20 държави.

Ето ги и нашите медалисти:
Борис Марков (9. клас, СМГ) – златен медал,
Йоана Младенова (8. клас, СМГ) – сребърен медал,
Божидар Сакарев (8. клас, ПЧМГ) – сребърен медал,
Александър Пендов (8. клас, МГ Пловдив) – сребърен медал,
Христо Баларев (8. клас, СМГ) – сребърен медал,
Стоян Балтов (7. клас, ППМГ Бургас) – бронзов медал.

Ръководители на отбора са Мирослав Маринов (leader) и Ивайло Кортезов (deputy leader). В отборното класиране нашият отбор е на второ място от общо единайсетте официални държави участнички, след домакините от Турция, и на четвърто място (от общо 23) от всички държави – след Турция, Азербайджан и Казахстан.

Полезни връзки

Go to Top