Деветият конгрес на Световната федерация на националните математически състезания (WFNMC) ще се проведе в София от 19 до 25 юли 2022 г. Институтът по математика и информатика е съорганизатор и домакин на Конгреса.

Програмата на събитието включва доклади, семинари, работилници, миникурсове, сесии със съставяне на задачи, пленарни доклади и други събития. Голяма част от работата на Конгреса ще бъде съсредоточена върху следните теми:

  • Изграждане на връзки между изследователски математически проблеми и състезателни задачи;
  • Създаване и решаване на задачи;
  • Състезания по света;
  • Приложения на технологиите в състезанията по математика.

Световната федерация на националните математически състезания е учредена през 1984 година в Аделаида, Австралия. Основната ѝ цел е обединява хора и организации, които се занимават с провеждането на национални състезания по математика и свързани с тях дейности с цел стимулиране на изучаването на математика. Сред останалите цели на Федерацията са:

  • Да осигурява обмен на информация и идеи за състезания по математика и свързани дейности чрез публикации и конференции.
  • Да подпомага развитието и подобряването на математическите състезания и свързаните с тях дейности.
  • Да повиши общественото съзнание за ролята на състезанията по математика в образованието на всички ученици и да гарантира, че важността на тази роля е правилно призната в академичните среди.
  • Да създава, подпомага и подобрява професионалните връзки между математици, участващи в състезания и свързани дейности по целия свят.

Федерацията е издател на списание Mathematics Competitions и организатор на международния конгрес, който се провежда веднъж на четири години. България е била домакин на Конгреса и през 1994 година, когато събитието е било проведено в Правец.

На тазгодишната среща в София Програмният комитет планира да организира сесия за съставяне на задачи и да включи глава със задачи в сборника с доклади от Конгреса.

Повече информация може да намерите на http://www.math.bas.bg/omi/wfnmc9/.