Институтът по математика и информатика поздравява всички свои служители, колеги и партньори с най-светлия български празник –
Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Нека стремежът ни към издигането на българската научна мисъл и на българското образование към все по-високи постижения бъде движещата ни сила,
нека творческият ни дух и вдъхновението никога не отслабват!

Честит празник!

Празникът на братята Кирил и Методий, създатели на първата българска азбука – глаголицата – е отбелязан за първи път на 11 май 1851 г. в Пловдив. Инициативата за честването на празника е на Найден Геров, който избира датата 11 май – денят, в който църквата почита светите равноапостолни Методий и Кирил. Датата, на която днес отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май – е според Григорианския календар, възприет в България през 1916 г.

Българската азбука е третата официална графична система в Европейския съюз след 2007 година, когато България става негов член. Делото на светите братя е толкова значимо, че векове по-късно папа Йоан Павел II обявява светите Кирил и Методий за съпокровители на Европа с апостолическото послание „За безпримерно достойнство“.

И тази година Българската академия на науките отбеляза 24 май с тържествено събрание. На него приветствено слово за празника произнесе председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Писателят Георги Господинов, който е член-кореспондент на БАН, произнесе академично слово за 24 май.