Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) за двадесет и трети пореден път организира своята Лятна изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’23). Тя се провежда от 23 юли до 12 август, като в момента тече двуседмичната присъствена част в Творческия дом на БАН във Варна, след като първата седмица учениците слушаха дистанционно лекции и започнаха работа със своите ментори по индивидуални теми.

Тази година в програмата на школата ще вземат участие 49 ученици с изявени интереси в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. В школата вече традиционно има международно участие и официалният език, на който тя се води, е английският. Тази година чуждестранните участници са 18, като четирима от тях ще участват изцяло онлайн, а останалите вече са в България за среща със своите ментори. ЛИШ’23 посреща участници от Азербайджан (7), България (31), Великобритания (1), Германия (1), Индия (2), Катар (1), Пакистан (1), САЩ (1), Саудитска Арабия (1), Сингапур (1), Тайван (1), Турция (1).

Научната програма на ЛИШ’23 включва лекции от водещи специалисти в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Всеки ученик работи самостоятелно или в съавторство върху индивидуален проект по конкретна тема с помощта на ментор. По този начин младите таланти се запознават с новите научни постижения и получават възможност да създават иновации с високо обществено приложение. Възможността за изграждане на здрави професионални и академични връзки също е от полза както за учениците, така и за техните ментори. Ученическите разработки се представят на семинара в последните дни на школата. Голяма част от тях продължават развитието си след школата и всяка година възпитаници на ЛИШ представят работите са на национално и международно ниво. Част от тях са лауреати на някои от най-престижните европейски и световни научни панаири, като Европейското състезание за млади учени (EUCYS), Международния панаир по наука и технологии (Regeneron ISEF), Expo Sciences и други. Сътрудничеството на участниците с техните ментори често води и до научни публикации.

В последните дни на школата ще се представят и българските участници в Research Science Institute (RSI) – Деян Хаджи-Манич от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, и Радостин Чолаков от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. RSI е престижна шестседмична международна лятна школа за ученици, която се провежда в Масачузетския технологичен институт в Бостън, САЩ, и в която тази година участваха 100 ученици от целия свят. Преди броени часове получихме от нашия представител в преподавателското тяло на RSI – доц. Евгения Сендова, новината за изключителното постижение на Радостин Чолаков, чиято презентация е избрана в Топ 5 както за устно представяне, така и за писмено изложение. Тя сподели, че „от създаването на Ученическия институт по математика и информатика досега сме имали многократно избраници в Топ 5 за писмени разработки на математически или информатични проекти, 1 път – за устно представяне на математически проект, но сега за първи път имаме представител и в двете категории едновременно“.

Ученическият институт извършва селекцията за RSI въз основа на представянето на учениците в мероприятията на УчИМИ, след провеждане на специално интервю. Деян и Радостин пристигнаха в България късно снощи и ще се отправят към ЛИШ, за да разкажат за изследователските проблеми, върху които са работили, и за преживяванията си по време на RSI’23.

Провеждането на Лятната изследователска школа тази година е възможно благодарение на учредителите на УчИМИ – Съюза на математиците в България, Фондация „Еврика“, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, Института по математика и информатика на БАН. Ръководител на ЛИШ и УчИМИ е проф. Емил Колев от ИМИ – БАН, а заместник-ръководител и отговорник за програмата по информатика е Емил Келеведжиев, също от ИМИ – БАН. И двамата имат голям опит в работата с талантливи ученици и подготовката на българските олимпийци по математика и информатика.