В престижното международно състезание тази година взимат участие 108 млади математици от 18 страни. Състезателите са на възраст до 15,5 години и са от Албания, България, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, гостуват националните отбори на Франция, Италия, Азербайджан, Казахстан, Филипините, Саудитска Арабия, Таджикистан и Туркменистан.

България участва с три отбора и общо 18 състезатели – в домакинската група са шестимата младежи от българския национален отбор по математика до 15,5 години, който е подбран след дълга селекция от национални състезания и контроли. Домакинството на страната ни дава право на включване на втори отбор, а добрите традиции на българската школа по математика са фактор за допускането и на още един отбор – от математическите гимназии на Варна и Бургас.

На 26 юни, в 9,00 ч. в една от най-големите зали на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ започва състезателната част на Балканиадата по математика. Участниците ще имат четири и половина часа за решаването на четири задачи – по една от областите алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата. Както на повечето международни олимпиади, задачите се подготвят от жури и ръководителите на отбори в навечерието на състезанието. Председател на петчленното жури от изтъкнати български математици е проф. д-р Иван Тонов – дългогодишен преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Досега България е била домакин на Балканиадата през 1998 г. (Пловдив) и през 2007 г. (Шумен). Съорганизатори на престижното събитие са Министерството на образованието и науката на Република България, Институтът по математика и информатика на БАН, Съюзът на математиците в България, Община Варна, Регионалният инспекторат на образованието – Варна, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна, СОК „Камчия“ и Частното средно училище „Юрий Гагарин“.

Церемонията уважиха народният представител от Варна Таня Петрова – математик, дългогодишен преподавател и директор на училище, проф. д-р Николай Николов – председател на Съюза на математиците в България, Илиян Карагьозов – зам.-областен управител на Варненска област, Маня Манева – главен експерт по математика в Министерството на образованието и науката, Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

Приветствие до участниците и организаторите от името на Председателя на 44. Народно събрание на Република България Димитър Главчев поднесе депутатът Таня Петрова. „Сигурен съм, че за всеки от вас участието в това престижно състезание на интелект и знания ще бъде поредна стъпка по пътя ви към нови завоевания. Ще представите себе си и страната си по достоен начин, а постиженията ви ще бъдат вдъхновяващ пример за всички ваши връстници“, се казва в него.

Поздравление до младите математици изпрати и министър-председателят на Република България Бойко Борисов: „Приветствам всяка инвестиция в знанието и се възхищавам на упоритостта и усилията, които са ви довели до тук. Макар не винаги да ви е било лесно, това е верният път към сбъднатите мечти. …Бих искал да запазите контактите, създадени тук, и някога, когато пораснете и от вас зависи накъде да върви светът, да помните, че приятелството, разбирателството между народите и мирът са постижими“, се казва в приветствието на премиера.

Поздравителен адрес бе получен и от Кабинета на президента на Република България – Румен Радев. „Това събитие може да благоприятства съществено както развитието на личните и професионални контакти между участниците от Балканите, Европа и Азия, така и престижа на Варна като Европейска младежка столица през 2017 г.“, пише Иво Христов – началник на Кабинета.