Международният ден на математиката (International Day of Mathematics (IDM) се отбелязва на 14 март по целия свят. Всяка година на тази дата всички страни са призовани да участват в честванията като организират различни събития за ученици, студенти, музеи, библиотеки и за широката общественост. Денят е честван за първи път през 2020 година.

14 март е избран за Международен ден на математиката, тъй като на тази дата в много страни се отбелязва т.нар. „Ден на Пи“. Той е наречен така на числото π, което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър  и е приблизително равно на 3.14.

Преди четири години Международният математически съюз (International Mathematical Union (IMU) предлага на ЮНЕСКО 14 март да бъде обявен за Международен ден на математиката. На своята 40. Генерална конференция през ноември 2019 година ЮНЕСКО подкрепя предложението на IMU.

Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, споделя в своето обръщение по повод отбелязването на Международния ден на математиката:

 „Този ден е възможност да отпразнуваме великите жени математици – от Хипатия в Гръцката античност до математиците, спечелили наградата L’Oréal-UNESCO „За жените в науката“, като Алиша Дикенщайн през 2021 г. и Ингрид Добешис и Клер Воазен през 2019 г. Нека припомним и украинката Марина Вязовска, лауреат на Фийлдсов медал – след Мариам Мирзахани през 2014 г. тя е едва втората жена математик, която получава тази награда, от повече от 60 математици… Този ден е за да ни напомни, че математиката засяга всички нас, че тя описва света и го прави разбираем. Това е безкрайно щедър дар: има още толкова много за изследване.“

Цялото обръщение на генералния директор на ЮНЕСКО може да прочетете тук.

IDM 2023 се отбелязва в повече от 90 страни с над 1500 отделни събития. Тази година Денят е част от честванията на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие 2022. Повече от всякога достъпът до достоверна информация и научно обоснованите решения са необходими за устойчивото бъдеще в един мирен свят. Всяка година IDM обявява различна тема, която да обогатява идеите за празника, да предизвиква креативността и да улеснява връзките между математиката и различни области, концепции и идеи. Тази година темата е Математика за всеки

Основното събитие в онлайн честванията ще бъде поредица от кратки разговори за широка публика. Тази година организаторите са разделили програмата на две сесии – една с гост-математици и една с носителите на Фийлдсов медал за 2022 г. Беседите ще се водят на собствените езици на математиците, с английски субтитри. Вижте пълния график и списък с езици на https://www.idm314.org/2023-global-event-program.

Всички разговори ще се предават поточно на www.idm314.org – напълно безплатно и без да е необходима регистрация.