ИМИ организира и провежда Седмица на олимпийската математика (СОМ) за седми път. Традиционно инициативата се осъществява със съдействието на фондация „Георги Чиликов“ и Американска Фондация за България и има за цел да открива и развива математическия талант на ученици от 9. до 12. клас.

Тази година Седмицата на олимпийската математика в ИМИ се провежда от 3 до 8 януари и се организира в рамките на проект K-TRIO.

За участие в СОМ се класират първите десет ученици с най-висок рейтинг от състезанията през последната година за всеки от класовете 9.-12. – Национална олимпиада по математика 2022, Есенен математически турнир „Акад. Стефан Додунеков“ 2022, Зимни математически състезания 2022 и Пролетни математически състезания 2022.

Общо покани за участие в Седмицата получават 40 ученици, но тази година поканените са с трима повече, поради дележ на десетото място в три от класовете. За участие в математическия маратон се класираха ученици от Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Плевен, Пловдив, Силистра и София.

С подготовката на учениците, както и с провеждането на Седмицата, са ангажирани някои от най-видните ни преподаватели и учени, повечето от които имат дългогодишен опит в работата с ученици и подготвянето им за международни състезания. В тазгодишното издание на СОМ участват проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ–БАН), проф. Емил Колев (ИМИ–БАН), проф. Иван Ланджев (НБУ и ИМИ–БАН), проф. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ–БАН), Кристиян Василев, Александър Иванов (ФМИ-СУ), Милен Иванов и Драгомир Грозев.

Програмата на Седмицата включва четири тематични контролни в стил Международна олимпиада, по едно във всяка от основните олимпийски области – алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата. Освен на контролните, учениците имат възможност да демонстрират своите знания и чрез представяне на доклади на олимпийска тематика. На тази СОМ ще бъдат представени 4 доклада.

Програмата включва и диcĸycии с учениците зa пoдгoтoвĸaтa нa нaциoнaлнитe oтбopи зa участие в международни състезания пo мaтeмaтиĸa, както и относно съставянето на книгата “Олимпийски теми 2023“.

Финaлът нa мaтeмaтичecĸия мapaтoн е в неделя, 8 янyapи, ĸoгaтo ще ce пpoвeдe ĸoнтpoлнo пo Теория на числата и ще бъде направен aнaлиз нa пpoтeĸлaтa пoдгoтoвĸa.

Програма на СОМ може да видите тук.