Снимка: БТА

Изминалата състезателна година отново ни зарадва със заслужени успехи на състезателите ни по математика, информатика и лингвистика. Признание за постиженията на нашите ученици засвидетелстваха министър-председателят на Република България – акад. Николай Денков и министърът на образованието и науката – проф. Галин Цоков.

На специална церемония в Министерския съвет, провела се на 16 септември 2023 г., премиерът акад. Денков връчи грамоти на ученици и техните ръководители за постигнатите високи резултати на международни олимпиади и състезания, проведени през 2023 г.

„Знам колко е трудно и колко много усилия трябват, за да успеете в съревнованието с най-добрите в света. Аз съм един от вас, през 1980 г. бях състезател в националния отбор по химия“, сподели премиерът.

Проф. Цоков, който също присъства на церемонията, поздрави преподавателите и ръководителите на отбори за техните усилия и постоянство, спомогнали за успеха на учениците им:

„Тези ваши постижения показват, че в българското образование могат да се постигнат високи резултати, когато има вдъхновение, когато има екипна и постоянна работа по отношение на постигане на високи цели. Пожелавам ви здраве. На тези от вас, които завършиха дванадесети клас, пожелавам да учат там, където са насочени техните мечти, състезавайки се с най-добрите от най-добрите университети в света. Когато завършват, да се върнат при нас, защото са нужни на България. За останалите по-млади олимпийци пожелавам златни медали през следващата година, макар че цветът на медалите не е най-важният. За нас и за нашето общество вие сте златният отбор на България“.

Изминалата състезателна година ще бъде обсъдена и анализирана на Петнадесетият национален семинар за ръководители на състезатели по информатика, който ще се проведе от 22 до 24 септември 2023 г. в хотел „Прима C” в местността Узана край гр. Габрово.

Международна олимпиада по математика – 2–13 юли 2023, Япония

Най-добрите ни математици донесоха 6 медала за България от 64. Международна олимпиада по математика, коята се проведе през юли в Япония. Нашите състезатели завоюваха 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала в съревнование с 618 участници от 112 държави.

  • Марин Христов (11. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София) – златен медал,
  • Иван Тагарев (12. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София) – сребърен медал,
  • Ангел Христов (10. клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас) – бронзов медал,
  • Божидар Димитров (12. клас, ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра) – бронзов медал,
  • Веселин Маркович (10. клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна) – бронзов медал,
  • Илияс Номан (12. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София) – бронзов медал.

Ръководители на националния отбор са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (Американски университет), наблюдател е доц. Стефан Герджиков (ФМИ-СУ и ИИКТ-БАН).

Снимка: mediabricks.bg

Златният медалист Марин Христов за втори път е част от националния отбор. Марин има десетки успехи на световни състезания. На миналата Международна олимпиада по математика печели сребърен медал. От Балканската има сребърен и бронзов медал, от Младежката балканиада има два златни медала. Иван Тагарев също за втора година се класира в националния отбор. Най-силните класирания на световни състезания на Иван досега са сребърният медал от Международната олимпиада миналата година, златният медал с максимален резултат на Младежката балканиада и златният медал от тазгодишното издание на Romanian Masters of Mathematics. Ангел Христов за първи път представя България на Международната олимпиада. Успехите на Ангел досега са сребърен медал от Iranian Geometry Olympiad, златен медал на South Africa IMC, златен медал на Canadian Grey Jey Mathematic Olympiad. Божидар Димитров за втори път е част от националния отбор. Печели бронзов медал от Международната олимпиада миналата година, има две бронзови отличия от Romanian Master of Mathematics и сребро от Балканската тази година. Веселин Маркович е част от националния отбор за първи път. Има сребърен медал от Младежката балканска олимпиада по математика. Илияс Номан започва да участва на състезания по математика в 5. клас. Той печели сребърен медал на МОМ през 2021 година, има сребро и бронз от Балканската по математика, също сребро и бронз от Romanian Masters of Mathematics.

Международна олимпиада по информатика – 28 август–4 септември 2023, Унгария

Най-добрите български ученици по информатика спечелиха 4 бронзови медала от най-престижното състезание за годината. Четиримата ни гимназисти се конкурираха с 360 състезатели от 90 държави на 35. Международна олимпиада по информатика, която се проведе в Унгария.

А ето и кои са нашите състезатели: Борис Михов (10. клас, СМГ), Александър Гатев (10. клас, СМГ), Атанас Димитров (12. клас, СМГ) и Веселин Маркович (10. клас, МГ Варна).

Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Енчо Мишинев (Radix Trading LLC).

Веднага след награждаването ръководителят Илиян Йорданов коментира:

„След едно от най-сложните издания на олимпиадата и тежка борба със задачите и условията, сравнително младият ни отбор завоюва 4 бронзови отличия. Поздравления на участниците и всички замесени в тяхната подготовка. Пожелаваме още повече успехи на всички тях, защото този отбор тепърва ще разгъва потенциала си.“

Снимка: mediabricks.bg

Атанас Димитров е част от националния ни отбор за втора година. Той е сребърен медалист от Международната олимпиада миналата година и златен медалист от Балканиадата. Веселин Маркович се класира за националния отбор по информатика за първи път. Спечелил е два сребърни медала от Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, от Romanian Masters in Informatics има завоювани два златни и един бронзов медал, а също и сребро от Балканиадата. Заслужава да се отбележи, че Веселин бе част и от националния отбор по математика и спечели бронзов медал от Международната олимпиада в Япония. Борис Михов за първи път е част от старшия национален отбор. Той се интересува от информатика още от 5 клас. Борис е многократен медалист от световни състезания, като е участвал на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI, Romanian Masters in Informatics, Балканиадата по информатика, златен медалист от Жаутиковската олимпиада. Александър Гатев е сребърен медалист от Жаутиковската олимпиада, златен медалист от Innopolis Open, а от Международния есенен турнир по информатика (IATI) има сребърен медал.

Европейска младежка олимпиада по информатика ЕJOI – 8-14 септември 2023, Грузия

Най-добрите български младежи по информатика спечелиха 4 медала от един от най-конкурентните турнири в Европа – Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI. Нашите състезатели завоваха 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Тази година турнирът се проведе присъствено в Грузия, където младежите ни на възраст до 15,5 години се конкурираха с 92 състезатели от 24 държави.

  • Андрей Стефанов (8. клас, Първа частна математическа гимназия, София) – златен медал и абсолютно първо място на турнира,
  • Серкан Рашид (8. клас, Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“, Шумен и Школа А&Б) – сребърен медал,
  • Симона Христова (9. клас, Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“, Шумен и Школа А&Б) – бронзов медал,
  • Иво Иванов (8. клас, Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“, Шумен и Школа А&Б) – бронзов медал.

Снимка: mediabricks.bg

Техни ръководители са Илиян Йорданов (ИМИ-БАН) и Димитър Добрев (Шуменски университет и Школа А&Б).

Заедно с отбора в Грузия бе и д-р Бисерка Йовчева (почетен професор на Шуменския университет и ръководител на Школа А&Б), която е съосновател и тази година бе избрана за президент на Европейската младежка олимпиада по информатика ЕJOI.

Международна олимпиада по лингвистика – 23–29 юли 2023 г., България

Снимка: mediabricks.bg

Четири медала – един златен, два сребърни и един бронзов, както и почетна грамота от най-престижния турнир по лингвистика за годината – Международната олимпиада по лингвистика, спечелиха българските състезатели. През 2023 г. България бе домакин на 20. юбилейно издание на олимпиадата. В Банско се събраха над 200 състезатели от близо 40 държави.

  • Константин Георгиев (12. клас, МГ „Баба Тонка“, Русе) – златен медал и грамота за най-добро решение на една от задачите,
  • Теодор Малчев (12. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София) – сребърен медал,
  • Рами Хенауи (12. клас, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София) – сребърен медал,
  • Николай Георгиев (11. клас, ПМГ “Св. Климент Охридски”, Силистра) – бронзов медал,
  • Ния Димитрова (11. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София) – почетна грамота.

Ръководители на отбора са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ).

Снимките на медалистите и техните ръководители са ни любезно предоставени от mediabricks.bg.