От 29 юли до 18 август 2018 г. в Пампорово ще се проведе Осемнадесетата Лятна изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’18). Школата се организира ежегодно от Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) от 2001 г. насам и традиционно привлича талантливи ученици с изявен интерес към математиката, информатиката и информационните технологии.

Официалното откриване на Осемнадесетата лятна изследователска школа по математика и информатика на УчИМИ ще се състои на 30 юли 2018 г. (понеделник) от 14:00 часа в зала „Финландия“ на хотел „Финландия“, Пампорово.

За трета поредна година школата се радва на международно участие. За престижния ученически научен форум се класираха 35 ученици от България, Германия, Индия, Нова Зеландия и Обединеното кралство. Те ще работят самостоятелно или в съавторство с друг участник върху индивидуален проект по конкретна тема. Учениците ще бъдат подпомагани и насочвани от ментори – млади учени, бивши възпитаници на УчИМИ, днес – студенти в престижни университети, учени от Института по математика и информатика към БАН, представители на IT-индустрията. Ученическите разработки ще бъдат представени на семинар през последната седмица на школата. По същото време ще се проведе и семинар за учители по математика и информатика, който се организира традиционно в рамките на Лятната школа на УчИМИ и е отражение на осъзнатата необходимост от увеличаване и разширяване на извънкласните форми на обучение.

ЛИШ е школа, която съчетава най-добрите практики от водещи програми за изследователска работа на ученици от средното училище, като RSI (престижна международна школа, която се провежда в MIT), с уникалните възможности на една динамична среда за обучение. Научната програма на ЛИШ’18 включва и лекции, изнесени от водещи специалисти в съответните области.

Ученическият институт по математика и информатика е учреден през 2000 г. от Съюза на математиците в България, фондация „Еврика“, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Института по математика и информатика към БАН. От 2005 г. към основателите се присъединява и Американска фондация за България. Основен партньор на УчИМИ е фондация „Америка за България“.

Повече подробности за дейността на УчИМИ може да откриете на www.math.bas.bg/hssi.