На 28 януари 2022 г. от 10:00 часа в София Тех Парк, зала „Инкубатор“, ще бъде открита конференцията „STEM образование с наука и иновации“, която се организира от Института по математика и информатика. Програмата на събитието продължава и на 29 януари, събота, в онлайн формат, и ще може да бъде проследена на сайта на Програма “Образование с наука” –  educationwithscience.online.

Специални гости на конференцията са министърът на образованието и науката академик Николай Денков, председателят на Българската академия на науките – академик Юлиан Ревалски, Карина Ангелиева, заместник-министър на иновациите и растежа и Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк.

Конференцията STEM образование с наука и иновации“ е посветена на съвременните методи в средното образование и взаимодействието на различните сектори за осигуряване на съвременно, активно и адаптивно образование и ще се излъчва чрез web streaming.

Събитието е насочено към директори, преподаватели, образователни експерти, които имат амбицията да започнат и/или развият своите инициативи в STEM образованието.

След успешното реализиране на програма „Образование с наука“ през 2019-2020 година, Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките продължиха своето сътрудничество, реализирайки „Образование с наука 2“. Програмата продължи мисията на предходната по отношение на въвеждането на иновативни практики и методи в обучението, тъй като те са от първостепенна важност и предоставят възможност на българските учени, работещи в институтите и музеите на Академията, да споделят своя опит и да предизвикат у учениците интерес към науката и изследователската работа. В своята двегодишна си история Програмата показа силни резултати и остави значителна следа в българското средно образование – България постигна най-доброто си представяне в престижни международни конкурси като EUCYS и ISEF, създаде една от най-съвременните изпитни и олимпиадни системи по информатика, създаде иновативна среда за сътрудничество между училищата и музеите и обучи стотици учители на модерни образователни методи.

На конференцията STEM образование с наука и иновации“ ще бъдат представени резултати от програмата „Образование с наука 2“, водещи инициативи в сферата на STEM образованието и конкретни образователни програми с успешни резултати, базирани на междусекторното взаимодействие, както и потенциалните приоритети, които да залегнат в основата на продължаването на Програмата в бъдеще.

Програма на събитието може да видите тук.
Самата конференция може да бъде проследена на живо на https://educationwithscience.online/.