Снимка: icm2018.org

Четирима забележителни изследователи от четири различни държави – Германия, Индия, Иран и Италия – са носителите на най-престижната международна награда за математика – Фийлдсов медал. Връчен за първи път през 1936 година, медалът е признание за изключителни постижения и стимул за още по-отдадена работа на математици на възраст до 40 години.

Наградата се връчва на всеки четири години на най-голямото математическо събитие в света – Международния конгрес по математика (International Congress of Mathematicians (ICM).

На откриването на Конгреса на 1 август 2018 в Рио де Жанейро, Бразилия, както е по традиция, бяха обявени имената на Фийлдсовите лауреати за 2018 година. Това са:

1. Каухер Биркар (40), роден в Иран – Кюрдистан, работещ в университета в Кеймбридж. Той има фундаментален принос в бирационалната геометрия в две области: минимална моделна програма и ограничеността на многообразията на Фано.

2. Алесио Фигали (34), възпитаник на университета в Пиза, понастоящем в ЕТН – Цюрих. Той има многобройни фундаментални резултати в теорията на оптималния транспорт, а също и в приложението по нов начин на тази теория в други области на математиката. Ще споменем само за съвместните му изследвания с де Филипис, които са основополагащи при изучаване на някои аспекти от регулярността на уравнението на Монж-Ампер.

3. Петер Шолце (30), роден в Дрезден, Германия, понастоящем в Макс Планк института по математика – Бон и в Университета в Калифорния – Бъркли. Основният му принос е при преобразуването на алгебричната геометрия над р-адични полета. Той изгради теорията на перфектоидните пространства и я приложи за доказване на т.н. тегловно-монодромна хипотеза на Делин за пълни пресичания. П. Шолце беше редовен участник в международни математически олимпиади, където завоюва 4 златни медала.

4. Акшай Венкатеш (36), роден в Делхи, Индия. Понастоящем е в Университета в Станфорд – Институт за висши изследвания. Има дълбок принос в изключително широки области на математиката, като теория на числата, хомогенна динамика, теория на представянията и аритметична геометрия. Той реши няколко отдавна стоели, открити проблеми, комбинирайки методи от привидно несвързани помежду си области и предложи нови гледни точки за класически проблеми.

Фийлдсовият медал е златен и цената му е 5500 канадски долара. От 2006 година насам към него има и парична награда в размер на 15 хиляди канадски долара. За значимостта на наградата говори и фактът, че тя често е наричана “Нобелова награда за математика”.

На всички колеги, удостоени с престижното отличие, честито!

Нека фийлдсовите медалисти имат в бъдеще нови, по-високи научни успехи в математиката!

Повече информация за фийлдсовите медалисти можете да намерите на сайта на Международния конгрес по математика в Бразилия.