Ученическата конференция на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) се проведе от 13 до 15 януари 2017 г. в ПМГ “Акад. Иван Ценов”, Враца.

В конференцията взеха участие 76 ученици от 15 града на страната, като представиха 54 авторски разработки (19 по математика и 35 по информатика и ИТ). На конференцията присъстваха и 20 научни ръководители, подпомогнали разработките на своите възпитаници – това са учени от ИМИ-БАН, учители, представители на бизнеса, бивши възпитаници на УчИМИ, сега студенти в престижни световни университети, както и настоящи възпитаници на УчИМИ.

Отличните грамоти по математика връчи Алексей Христов, програмен директор на Американска фондация за България.

Отличните грамоти по информатика и информационни технологии връчи г-жа Галина Евденова, началник на РУО – Враца.

Г-жа Татяна Василева, директор на ППМГ “Акад. Иван Ценов”, гр. Враца, награди участниците от гимназията, с подкрепата на техните партньори VIVACOM и Банка ДСК.

Доц. Дойчин Бояджиев, от името на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” обяви, че успешно представилите се дванайсетокласници получават отлична оценка за кандидатстване във ФМИ на ПУ.

Инж. Владимир Уручев, евродепутат, за втора поредна година връчи награда от свое име – ваучер за участие на един ученик в Международната лятна изследователска школа (ЛИШ) на УчИМИ. Носителят на наградата тази година е Емил Инджев, ученик от 11. клас, ПМГ „Баба Тонка”, Русе.

Награди на Съвместния център за обучение, симулации и анализ – БАН, бяха връчени от директора на центъра – доц. Златогор Минчев (поканен член на журито по информатика) по повод стартирането на международната инициатива на центъра „Securing Digital Future 21“ през януари тази година. Наградите включваха почетна грамота, енциклопедична научна литература и покана за спонсорирано участие в младежката сесия на конференцията „Образованието и изследванията в информационното общество“ през юни 2017.

Доц. Минчев награди отлични и иновативни проектни разработки в три направления:

1). Математика: Димитър Чакъров, 9 клас, МГ „Акад. Кирил Попов”, Пловдив: Вариации на играта „Connect Four“;
2). Изкуствен интелект: Селин Шемсиева, Бояна Чолакова, 10 клас, МГ “Баба Тонка”, Русе: Изкуствена имунна система;
3). Медицина: Галина Станева, 11 клас, МГ “Д-р Петър Берон”, Варна: Предсказване на епилептични пристъпи.

За шестнайсетте години от създаването на УчИМИ през неговата школа са преминали над 1100 ученици от профилирани математически и езикови гимназии и средни училища от цялата страна. Повече за дейността на Ученическия институт по математика и информатика можете да прочетете тук.

Учениците, получили отлична грамота за представяне на своите проекти, спечелиха и правото да участват в Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, която ще се проведе през април тази година. А онези от тях, които не са в 12. клас, ще имат възможност да се явят на интервюто за излъчване на българските участници в RSI 2017 – престижната лятна изследователска школа на Масачузетския технологичен институт. Тази година 16 деца получават това право, заради отличното си представяне на УК.