Терънс Тао, снимка: nytimes.com

На 26 януари 2021 г. проф. Терънс Тао от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ (UCLA), ще изнесе лекция върху хипотезата на Сендов по покана на Международния център за математически науки (ICMS–Sofia) към ИМИ-БАН, Institute of the Mathematical Sciences of the Americas at the University of Miami (IMSA) и Съюза на математиците в България.

Терънс Тао е математик с австралийско-американски произход, роден през 1975 година. Той е професор в Департамента по математика на Калифорнийския университет. Работи активно в областта на хармоничния анализ, частните диференциални уравнения, геометричната комбинаторика, аритметичната комбинаторика, аналитичната теория на числата, алгебричната комбинаторика и др. Редактор е на няколко математически списания. Автор и съавтор е на над триста научни публикации.

Терънс Тао е носител на Филдсов медал от 2006 година. През 2012 г. печели наградата Крафорд (Crafoord Prize) на Кралската шведска академия на науките, която е считана за равнопоставена на Нобеловата награда. През 2014 г. Терънс Тао става лауреат и на Breakthrough Prize in Mathematics (награда за пробив в математиката) за многобройни революционни приноси в хармоничния анализ, комбинаториката, частните диференциални уравнения и аналитичната теория на числата.

Благовест Сендов, снимка: http://mmib.math.bas.bg/

През декември 2020 г.  проф. Тао успя да направи голям пробив в доказателството на хипотезата на акад. Сендов за разположението на критичните точки на полиноми с комплексни коефициенти, като доказа, че хипотезата е вярна за полиноми с достатъчно голяма степен (https://arxiv.org/abs/2012.04125). Лекцията му е озаглавена Sendov’s conjecture for sufficiently high degree polynomials. Събитието ще се проведе онлайн чрез платформата Zoom, а началният час е 18:15. С тази лекция ще бъде отбелязана и първата годишнина от кончината на академик Благовест Сендов.

Повече за Терънс Тао може да откриете в блога му.

Подробности за лекцията ще намерите на сайта на Международния център: https://icms.bg/.

Лекцията ще се проведе чрез Zoom  на следния адрес:
https://zoom.us/j/96005943833?pwd=cG9aalBjcTVZVy9LSHNLeVovalpIZz09