От 24 до 30 април 2017 г. Scientix организира няколко състезания и събития, свързани с точните науки (STEM). ИМИ-БАН е национална контактна точка по проекта Scientix.

На сайта на проекта е публикуван списък от осем книги, препоръчани от посланиците на проекта. Сред тях виждаме: Дяволът на числата от Ханс Магнус Енцесбергер, Аз, роботът от Айзък Азимов, Кратка история на времето от Стивън Хокинг.

На 23 април, известен като Световен ден на книгата, Scientix открива дискусия, в която учителите са поканени да споделят идеи за дейности в час, основани на една или повече от осемте предложени книги. Дискусиите продължават до 30 април. Авторите на най-добрите две идеи ще бъдат наградени с покана за участие в Science Projects Workshop, който ще се проведе в Класната стая на бъдещето, Брюксел, от 23 до 25 юни 2017.

Редица учители споделят проектите си за постери, отразяващи техен любим ресурс от портала на Scientix, като използват хаштага #ScientixPoster в социалните мрежи. Scientix ще ги публикува на сайта си на 24 април и ще определи двата получили най-много гласове на публиката. Авторите им ще бъдат поканени на уъркшопа през юни, обявен по-горе.

Scientix кани учителите да споделят събитие, което са организирали във връзка със STEM Discovery Week. Всички събития през тази седмица са публикувани тук и най-добрите ще бъдат наградени. Може да пратите информация за събитие, което сте организирали, като използвате дадените на сайта форми.

Координатор за Scientix от ИМИ-БАН е доц. Евгения Сендова.