Държавният глава Румен Радев приветства лауреатите в конкурса с думите: „Благодарение на Вас България заема челно място в класацията на отборите по информатика и информационни технологии. Вашата всеотдайна изследователска и приложна дейност в областта на компютърните науки формира пред света забележителния облик на младата българска IT генерация”.

Голямата награда “Джон Атанасов” за постижения в областта на квантовата информатика бе връчена на д-р Васил Денчев за постиженията му в областта на квантовата информатика. Той е доктор по компютърните науки и главен архитект на квантов софтуер в Google. Научните му интереси и професионален опит са предимно в сферата на квантовата информатика, която привлича неговия интерес по време на следването му. Първите му научни постижения включват успешно разработена система за контрол и стабилизация на оптически интерферометър, позволяваща сигурно разпространение на квантови криптографски тайни ключове, както и успешно разработена компютърна система за автоматична характеризация на източници и детектори на единични фотони.

Нашият колега д-р Станислав Харизанов от ИИКТ и ИМИ получи Грамота “Награда Джон Атанасов” в категорията Награда “Джон Атанасов”. Главната цел на д-р Харизанов е разработването на бързи и ефективни алгоритми за обезшумяване, възстановяване и сегментация на изображения с висока резолюция, а математическите модели са на базата на изпъкнала оптимизация с наложени допълнителни ограничения.

Носител на Грамота “Награда Джон Атанасов” в същата категория стана и д-р Кристина Капанова – доктор по информатика и компютърни науки, асистент в ИИКТ – БАН. Създаденият от д-р Капанова нов пост-обучителен процес е вдъхновен от квантовата физика и имитира квантовите ефекти като по този начин е в състояние да осигури подобряване на теглото на синаптичните връзки в изкуствената невронна мрежа. Тя е носител на редица признания, сред които стипендия на Световната Федерация на Учените от ЦЕРН през 2016 г., както и номинация за наградата на БАН за млад учен “Марин Дринов” 2017 г. от Научния съвет на ИИКТ.

На церемонията в Гербовата зала на Президентството бяха връчени и грамотите “Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки” за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти, както и грамотите “Джон Атанасов – проект с висок обществен принос”. По традиция държавният глава връчи и грамотите “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели”.

Звездин Бесарабов – възпитаник на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) получи грамота за дебютен пробив в компютърните науки. Държавният глава го отличи за неговите проекти – ArduWrite, Obitcoin и Blockchain Predictor. ArduWrite има за цел да пресъздаде уникалния ръкописен стил на всеки човек по възможно най-автентичен начин, като Звездин лично е изградил собствен хардуер, фърмуер и софтуер.

Носителите на поощрително отличие в категорията “Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки” са Василен Цветков от Варна и Иван Иванов от София – също изтъкнати възпитаници на Ученическия институт по математика и информатика. Особен принос има проектът на Василен Цветков насочен към контрол и управление на процеси в селското стопанство.

За 2017 г. носителите на грамоти “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели” са Енчо Мишинев и неговият преподавател Антон Шиков от Ямбол. През изминалата година те спечелиха челни места в повечето от най-престижните международни олимпиади и състезания в света на информатиката.