От 18 до 20 ноември 2017 г. в София се проведе единадесетото издание на Есенния математически турнир “Академик Стефан Додунеков” (ЕМТ) за ученици от 8-ми до 12-ти клас. ЕМТ е включен в календара за извънкласна дейност на СМБ и се организира със съдействието на Американска Фондация за България (АФБ) и Фондация “Георги Чиликов”.

Състезанието е индивидуално, като има индивидуално и отборно класиране. Всеки отбор се състои от 4-ма ученици от съответния клас. За отборното класиране се сумират точките на участниците от съответния отбор. Не се разрешава участие на повече от един отбор от клас от училище, но броят на индивидуалните участници не е ограничен.

Тази година в ЕМТ участваха над 500 ученици от Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Русе, София, Хасково и Шумен.

Наградени с Грамота за отлично представяне бяха 33-ма, трета награда (бронзов медал) получиха 21, втора награда (сребърен) – 11, а първа награда, златен медал – 18 ученици.

В отборното класиране СМГ “Паисий Хилендарски” спечели най-много награди (купи), ето защо без изненада те са първенци и в комплексното класиране. Веднага след тях се наредиха ППМГ “Акад. Никола Обрешков” – Бургас и МГ “Д-р Петър Берон”, Варна.

Резултатите от ЕМТ важат за определяне на разширените национални отбори за BOM и EGMO и участват при изчисляването на рейтинга на учениците. Стана традиция условията и решенията на задачите, както и имената на победителите, да се публикуват в сп. Математика.

Състезанието се проведе в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. АФБ и Фондация “Георги Чиликов” осигуряват средствата за наградния фонд за индивидуалното класиране, купи за отборното класиране и специална награда.