На 10 ноември 2022 г. във Велико Търново тържествено беше открита Паметна плоча на академик Стефан Додунеков. Тя е поставена на Алея „Личности на България с принос за Велико Търново”.

Организатори и инициатори на събитието са Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, Съюзът на математиците в България и Регионалният академичен център при БАН във Велико Търново. На откриването присъстваха председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий, заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, кметът на гр. Килифарево – родно място на акад. Додунеков – Димитър Събев, проф. Росица Додунекова, представители на местната власт и академичната общност от цялата страна, колеги и приятели на акад. Додунеков.

През 2022 година се навършват 10 години от кончината на академик Стефан Додунеков. Той е един от най-заслужилите и най-уважавани български математици, едновременно голям учен, забележителен организатор на науката, далновиден ръководител и прекрасен човек, дългогодишен директор на Института по математика и информатика към БАН, председател на Съюза на математиците в България – една от най-старите професионални организации в България, академик на Българската академия на науките и неин председател.

Акад. Додунеков е основател и президент на Математическото общество на Югоизточна Европа, учен с международна известност, преподавател по алгебра в няколко български университета. Той е сред основателите на Факултета по математика и информатика при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Създател е на школата по Теория на кодирането в България, която обединява учени от няколко български университета и Българската академия на науките.

Алеята „Личности на България с принос за Велико Търново” е създадена през 1997 г. с решение на Общинския съвет на Велико Търново. Тя е оформена в парковото пространство до Художествената галерия „Борис Денев”. В Алеята се поставят паметни знаци на изявени личности, допринесли с дейността си за развитието и утвърждаването на Велико Търново във всички области на живота. Идеята за поставянето на паметната плоча акад. Додунеков е на Инициативен комитет, в състава на който се включват изтъкнати учени и преподаватели, близки негови колеги и приятели.

Официалното откриване на паметната плоча отбеляза и началото на Националния семинар по Теория на кодирането, който се провежда от 10 до 13 ноември в парк-хотел „Севастократор” в с. Арбанаси. Семинарът е основан през 80-те години на 20. век от акад. Додунеков и оттогава се провежда ежегодно в края на годината. От 2014 година насам семинарът носи неговото име.