„Наука за бизнес“ е инициатива на Българската академия на науките (БАН) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). През 2020 година събитието бе отложено поради пандемията от COVID-19, а сега се завръща изцяло онлайн на 18 март (четвъртък) от 10.30 часа. Участието е напълно безплатно и достъпно чрез бърза регистрация тук.

Основна мисия на „Наука за бизнес“ е да да подпомогне изграждането на устойчива институционална среда за сътрудничество и взаимодействие между българската наука и бизнеса и ще събере на едно място във виртуалното пространство представители на институтите, лабораториите и Единния център за иновации на БАН и десетки български предприемачи, собственици на компании и иновационни ентусиасти.

На тазгодишното издание на форума ще бъдат показани най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес. Целта е да се покаже на българските бизнес среди, че БАН произвежда множество продукти и технологии, готови да излязат на пазара или да бъдат внедрени в производството за оптимизация на процесите в предприятията.

В рамките на форума ще бъдат представени съвместни проекти между БАН и българските предприятия, успели да се наложат на пазара, както и научно-приложните продукти и технологии на изследователи от Академията, по които се работи в момента.

С редица презентации събитието ще покаже най-интересните проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство и много други.

Участниците в „Наука за бизнес“ ще могат да разберат повече за най-новите изделия, създадени в научните институти на БАН, както и да установят контакт с представители на Академията и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в сесията за въпроси и отговори.

Събитието се организира с подкрепата на Enterprise Europe Network – България.