До 31 август се приемат кандидатури за участие в конкурса за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България за 2018 г. Тазгодишното издание започна през месец май. Условията и необходимите документи за всяка от четирите категории на отличията можете да изтеглите тук.
Попълнените документи трябва да бъдат изпратени на адрес nagradajohnatanasoff@president.bg, в срок до 31 август 2018 година.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от комисия с участието на водещи учени и професионалисти в областта на компютърните науки. Сред тях са акад. Веселин Дренски, директор на ИМИ–БАН, чл.-кор. Светлозар Маргенов, директор на ИИКТ–БАН, проф. дмн Петър Бойваленков, зам.-директор на ИМИ–БАН, проф. дмн Емил Колев и Константин Делчев от ИМИ–БАН.

Почетни председатели на конкурсното жури за 2018 година са акад. Благовест Сендов и акад. Кирил Боянов.

Наградата „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки. Ежегодният конкурс за връчването на Наградата на Президента на Републиката носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър с регенеративна памет. На сайта на Президентството може да откриете повече информация за лауреатите на наградата.

В отговор на нарастващото значение на компютърните науки, дигиталните умения и предприемачество, през 2012 г. и 2015 г. към отличията последователно са учредени следните нови категории:

  • Грамота „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“

Наградите са две и са за успехи, постигнати в международните олимпиади по информатика и по информационни технологии през годината.

  • Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“ 

Връчва се в подкрепа на личните постижения на младите учени и специалисти по компютърни науки и тяхната ангажираност с важни обществени предизвикателства. Изискванията са кандидатите да са под 35-годишна възраст и проектът им да е приложен за първи път в България. Журито ще отчита индикатори за иновативност, приложност и обществен принос.

  • Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“

Тази грамота се връчва на ученици и студенти на възраст между 12 и 25 години. Те следва да са постигнали забележителни резултати през предходната година с проекти и разработки на международни школи, научни фестивали, семинари, научни конгреси.