Президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ стартира през 2003 г. и тази година конкурсът ще се проведе за двайсети пореден път. Той е насочен към младите български учени и изследователи в областта на компютърните науки и има за цел да открои техни високи постижения. Ежегодният конкурс носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, един от създателите на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

Сред лауреатите на наградата на Президента на Република България са много от ръководителите на изследователски центрове на водещи научно-изследователски институти и мултинационални компании в света, работещи в сферата на компютърните науки.

Припомняме, че носител на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 година стана Венелин Тодоров от Института по математика и информатика и Института по информационни и комуникационни технологии при БАН. Не за първи път учен от Института по математика и информатика става лауреат на престижната награда на президентската институция. През 2006 година неин носител бе Христо Костадинов, който в момента е ръководител на секция „Математически основи на информатиката“ в ИМИ.

През 2022 година участниците в конкурса ще се съревновават за отличия в следните категории:

  1. Награда „Джон Атанасов“ на президента на Република България;
  2. „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – две грамоти, първата за успехи, постигнати през годината в международните олимпиади, състезания и конкурси по информатика, и втората за успехи, постигнати през годината в международните олимпиади, състезания и конкурси по информационни технологии.
  3. „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“.
  4. „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.
  5. „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ е 9 септември 2022 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.

Допълнителна информация може да получите на тел. 02/9239207 и 02/9239393, както и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg