Международният център по математически науки (ICMS-Sofia)Съюзът на математиците в България и Institute of the Mathematical Sciences of the Americas на Университета в Маями (IMSA) провеждат Трета международна конференция „Жените в математиката в Югоизточна Европа“ (Women in Mathematics in South-Eastern Europe), която се провежда на 8 и 9 декември 2022 г. в Института по математика и информатика.

Инициативата „Жените в математиката в Югоизточна Европа“ е насочена към популяризиране на ролята на жените учени, работещи в областта на математиката. Тя стартира през декември 2020 г., но първите две издания на форума се проведоха онлайн.

Тази година организаторите си поставиха амбициозната задача не само да привлекат изтъкнати учени да участват в конференцията, но и да предоставят възможност на участничките от миналите две години да гостуват на конференцията и отново да изнесат доклади. Сред изтъкнатите лектори на конференцията тази година са утвърдените учени Анна Мария Фино от Университета на Торино, Италия и София Ламбруполу от Националния технически университет в Атина, Гърция. Надя Морозова от Института за висши научни изследвания (IHES), Франция и Даниела Райтер-Чирич от Университета в Нови Сад, Сърбия, участват в конференцията за втори път.

На официалното откриване, което се проведе в Заседателната зала на ИМИ, гост бе заместник-председателят на Българската академия на науките, чл.-кор. Евдокия Пашева, която приветства участниците и гостите на събитието от името на Академията. Онлайн от Маями, САЩ, приветствие поднесе и проф. Мина Тайшер, Department of Mathematics and Gonda Brain Research Center, Bar-Ilan University, Israel, която е и председател на Програмния комитет на конференцията. От страна на домакините участниците бяха поздравени он директора на ИМИ – проф. Петър Бойваленков и от академик Олег Мушкаров, директор на Международния център по математически науки.

Събитието се провежда с подкрепата на Научна програма ПИКОМ, Фондация Саймънс и Европейското математическо общество.