От 11 до 14 юли 2022 г. в София ще се проведе EDGING HIGHER – инагурална конференция на Международния център по математически науки.

EDGING HIGHER събира в София едни от най-изтъкнатите и световно признати математици, сред които Жан-Пиер Бургиньон, Филип Грифитс, Стивън Кантрел, Ернесто Луперсио, Джон Пардън и др. Форумът е още една възможност Центърът да бъде представен като основен регионален център за сътрудничество, трансфер на знания и реинтеграция на български учени.

За първи път научен форум в България ще посрещне двама носители на Фийлдсов медал – най-престижната математическа награда, често наричана „Нобелова награда по математика“. Това са проф. Максим Концевич и проф. Марина Вязовска, която стана лауреат на наградата преди броени дни на Международния конгрес на математиците (ICM 2022). Вязовска е едва втората жена в историята на връчването на наградата, удостоена с престижното отличие. През 2014 год. първа носителка на Фийлдсов медал стана Мариам Мирзакхани, която бе професор по математика в Станфордския университет, САЩ.

Марина Вязовска получи наградата за своето доказателство, че решетката E8 дава най-плътното опаковане на еднакви сфери в размерност осем и за допълнителни приноси към свързани екстремални задачи и интерполационни задачи в анализ на Фурие. По време на награждаването, което се състоя в Хелзинки, Финландия, проф. Хенри Кон, математик в MIT, изнесе официална беседа, в която изтъкна, че: Вязовска успява да направи неща, които са напълно неочевидни, които много хора се опитаха и не успяха да направят. За разлика от други, каза той, тя ги прави, като разкрива много прости, естествени, дълбоки структури, неща, които никой не е очаквал и които никой друг не е успял да намери.

На 11 юли 2022 г. в 10:30 часа в Зала Триадица на Гранд Хотел София ще се състои откриването на международната конференция EDGING HIGHER. По време на откриването ще се проведе и церемонията по връчването на дипломата на проф. Максим Концевич за Чуждестранен член на Българската академия на науките, с която той бе почетен през 2020 година. Дипломата ще бъде връчена на проф. Концевич лично от председателя на БАН академик Юлиан Ревалски.

Световноизвестният математик проф. Максим Концевич не гостува на България за първи път. Той бе лектор на международната научна конференция Mathematics Days in Sofia (MDS 2014). Освен лауреат на Фийлдсов медал, проф. Концевич е носител и на Breakthrough Prize in Mathematics (Награда за съществен пробив в математиката) за 2014 година.

Международният център по математически науки е подпомаган финансово от Министерството на образованието и науката на Република България и Фондация Саймънс. Повече за неговата дейност, както и програмата на конференцията, може да откриете на https://icms.bg/edging-higher/.

Photo Credits: Institut des Hautes Études Scientifiques (IHÉS) and OVZS, photo by Tomáš Princ.