Два дни Българската академия на науките ще бъде домакин на престижния форум, който по традиция се провежда под патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев. На 20 и 21 декември в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември“ №1) ще се срещнат няколко поколения български олимпийски състезатели по природни науки, повечето от които – носители на златни медали и престижни отличия от международни състезания. Конференцията ще бъде открита от акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, и от акад. Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България.

Във втория ден на конференцията, Институтът по математика и информатика (ул. „Акад. Георги Бончев“, блок 8) ще бъде домакин на модулен панел „Математика, информатика и лингвистика“, който ще се проведе в Заседателната зала на Института (пълната програма можете да намерите тук).

Модератор на панела е чл.-кор. Олег Мушкаров, а участници в него са проф. Петър Бойваленков, Пламен Пенчев, Добрич; проф. Красимир Манев, Емил Келеведжиев, Руско Шиков и Антон Шиков, Ямбол; Бисерка Йовчева, Шумен; Иван Держански. В рамките на модулния панел ще бъде представен и проектът „Музей за история на математиката и информатиката в България“, разработван и осъществяван от екип експерти от Института. Фокус ще бъде поставен върху подготовката на ученици за участие в международни олимпиади, както и върху забележителните резултати, постигани от нашите състезатели и преподаватели на състезанията у нас и по света.

Събитието се организира от Сдружението на ръководителите на олимпийски отбори по природни науки (СРООПН) с генералната подкрепа на фондация „Америка за България“. Съорганизатори и партньори на конференцията са Българската академия на науките, Институтът по математика и информатика – БАН, УчИМИ, Съюзът на математиците в България, Сдружението на директорите на математическите гимназии, Мусала Софт.

Организаторите на събитието очакват към него да се присъединят над 100 олимпийци, сред които най-голям е броят на математиците. Български възпитаници на MIT, Оксфорд и Харвaрд ще споделят пред своите колеги, преподаватели и приятели интересните си истории за пътя, който са изминали от спечелването на олимпийските си медали до днес. Повечето от тях продължават развитието си в някои от най-престижните учебни заведения в света. Годишното събитие има за цел да постави начало на Глобална мрежа от олимпийски състезатели, които да обменят полезни практики за подготовката на отборите.

За повече информация, посетете сайта на Втората Национална олимпийска конференция – conference.olympicbg.org.